Actualitate

S-a stins din viață poetul și redactorul de carte Ion Vieru

Fiica regretatului scriitor, Liliana Vieru a afirmat că tatăl său a decedat ieri dimineață, la ora 4.50. Potrivit sursei citate, corpul neânsuflețit al poetului va fi depus mâine, începând cu ora 18.00, la Centrul de servicii funerare ”Ritus”.

Ion Vieru va fi înmormântat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” de pe str. Doina din capitală, alături de mama sa.

”Prin dispariția lui Ion Vieru, am pierdut un scriitor talentat și un coleg de breaslă de mare cultură și sensibilitate umană. Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată”, se menționează în necrologul semnat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Ion Vieru s-a născut la 7 decembrie 1941, la Pelinia, județul Bălți (în prezent raionul Drochia). În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.

A activat în calitate de redactor literar la Radiodifuziunea Națională (1966-1972); redactor literar la Editurile „Lumina” și „Literatura Artistică” (1972-1983); redactor, șef de sector la Comitetul de Stat pentru edituri, poligrafie și comerțul cu cărți (1984-1996); redactor la Biroul de propagare a literaturii de pe lîngă Uniunea Scriitorilor (1986-1992); șef de secție, apoi consilier la Uniunea Scriitorilor din Moldova (din 1992).

A debutat editorial în 1969 cu placheta de versuri „O palmă de cer”, urmată de alte volume de poezii: „Dincolo de ferestre”, „Autografe în cîmp”, „Întreaga iubire”, „Cer și pămînt”, „Aici pe pămînt”, „Prin valuri”, „O palmă de cer”, „Ploile dorului”, „Rostul țărînii”, ”La părinți”, ”Adevăr Comun” ș.a. A scris și pentru copii: „Pomul”, „Cîntă-mi, ciocîrlie”, „Soneria” etc.

Ion Vieru a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1972).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *