Moldova

Să protesteze, dacă n-au ce face…

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al RM, liderul PL

Dacă va fi o acţiune paşnică, nu vâd nicio problemă. Nu vom proceda ca ei pe 7 aprilie. Nu au decât să organizeze pichetări, mitinguri şi demonstraţii, oricât vor dori.

Vlad Filat, prim-ministrul RM, preşedintele PLDM

Nu au decât să protesteze, e dreptul lor. Dar cum poţi să ieşi în stradă să protestezi împotriva unui guvern care a salvat ţara, inclusiv guvernarea comunistă, de o mare ruşine? Se ştie doar că ei, comuniştii, au lăsat Moldova în pragul defaultului şi doar acţiunile energice întreprinse de actualul Guvern au permis evitarea colapsului şi asigurarea bunei funcţionări a instituţiilor şi a sistemului social. „Verdictul” Misiunii FMI, care şi-a încheiat activitatea la Chişinău săptămâna trecută, a fost unul cât se poate de clar: RM a depăşit recesiunea, RM înregistrează creşteri economice, RM şi-a îmbunătăţit până şi prognozele cele mai optimiste pe care le stabilise anterior. Deci, a protesta împotriva unui guvern care duce ţara într-o direcţiei normală de dezvoltare mi se pare o lipsă de logică. Dar, e dreptul lor de a-şi expune liber punctul de vedere.

Dumitru Diacov, deputat, preşedintele de onoare al PD

Vom privi foarte liniştit la această acţiune. Opoziţia are dreptul să fie nemulţumită de ceea ce face guvernarea. Important e ca guvernarea să facă ceea ce trebuie şi să demonstreze prin fapte că face tot ce este posibil ca să fie bine în ţară şi să convingem cetăţenii. Dar faptul că cineva o să iasă să bată tobele în piaţă nu reprezintă
o problemă.

Veaceslav Untilă, deputat, preşedinte al MAE

Nu cred că ar trebui să le atragem prea multă atenţie. Este evident că fosta guvernare e dominată de dorinţa nebună de a se revanşa şi vrea să ne impună propria agendă. Noi însă avem scopuri clar stabilite şi trebuie să acţionăm consecvent în vederea atingerii lor. Iar comuniştii n-au decât să umble strigând pe străzi, dacă nu au cu ce se ocupa.

Vladimir Ţurcanu, deputat, preşedintele Partidului „Moldova Unită”

Dacă protestele lor se vor axa pe problemele sociale, e una. Dacă însă e vorba de modificarea art. 78 din Constituţie, de dizolvarea Parlamentului etc., cred că nu e cazul să protesteze. Aceste întrebări trebuie examinate în mod civilizat în Parlament. Unii încearcă să afirme că, după 16 iunie, Parlamentul nu va activa legal. Nu este adevărat – pur şi simplu, după 16 iunie, preşedintele are dreptul să-l dizolve, dar în ce condiţii, când şi cum, asta e altă poveste. Mai întâi, însă, e nevoie de modificat art. 78 din Constituţie şi, după şase luni de la aceasta, poate fi dizolvat şi Parlamentul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *