SA „Termocom” – exemplu de gestionare precară din sectorul termoenergetic
Potrivit lui Ruslan Surugiu, exemplul SA „Termocom” este unul de gestionare precară a întreprinderilor din sectorul termoenergetic din Moldova, care creează probleme serioase în sistem. În acest sens, preşedintele CEERR a adus drept argument solicitarea „Termocom”-lui de a fi acceptată majorarea pierderilor în reţea de la 20 la 22 la sută, ceea ce ar însuma aproximativ 18 milioane de lei.
„De altfel, a fost majorat numărul de angajaţi cu 40 de persoane, cu toate că se impunea o reducere a acestora, iar nivelul de salariu a crescut cu o consecinţă financiară de aproximativ trei milioane de lei”, a conchis preşedintele CEERR.
Alexandru Melenciuc, director de programe din cadrul CEERR, a menţionat că alte probleme istorice, dar şi curente, cu care se confruntă sistemul termoenergetic din Moldova, ar fi acumularea datoriilor imense de 2,2 miliarde de lei, întreruperea furnizării de energie termică consumatorilor şi lipsa unor îmbunătăţiri radicale în sector prin programe de modernizare.
În context, Alexandru Melenciuc a venit cu o analiză comparativă cu sistemul centralizat de termoficare din oraşul Riga, Letonia, un alt stat fost socialist, unde, potrivit expertului, centralele termice principale proprii ale „Rigas Siltums” au fost reconstruite în CET-uri moderne şi pierderile de energie termică în reţele sunt de 13 la sută comparativ cu cele 22 la sută pe care şi le declară „Termocom”.
„În acelaşi timp, în cadrul centralelor termice din Riga, numărul de angajaţi este de circa 640 de persoane, faţă de 1900 câţi erau în anul 1997. Pentru comparaţie, la SA „Termocom” în prezent muncesc peste 1600 de angajaţi”, afirmă Melenciuc.
Experţii de la Centrul pentru eficienţă energetică şi resurse renovabile au lansat câteva recomandări privind eficienţa activităţii sistemului termoenergetic din Moldova, printre care soluţionarea problemei datoriilor istorice prin lichidarea întreprinderii SA „Termocom”, adică privatizarea acesteia şi atragerea capitalului privat în gestionarea întreprinderilor din sectorul dat.
În replică, ofiţerul de presă al SA „Termocom”, Iuliana Boguşevschi, a declarat că întreprinderea îşi rezervă dreptul de a nu comenta aceste afirmaţii. Potrivit ei, studiul prezintă datele eronat şi ar fi indicată, pentru început, o familiarizare cu acest studiu al CEERR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Chiar intra-devar e o companie foarte buna si mereu ma ajuta la comunale!