Salată verde: beneficii și contraindicații. Vezi de ce e bine să o consumi zilnic
Bogată în apă, vitamine, minerale şi fibre, salata verde ar trebui să fie de nelipsit pe mesele noastre, în fiecare zi de primăvară, dar nu numai. Acum e sezonul ei, e adevărat, şi e mult mai gustoasă, dar, din fericire, o găsim pe tot parcursul anului în magazine şi tare păcat ar fi să o ocolim.
Salata verde: proprietăţi nutriţionale
Salata verde are foarte puţine calorii, dar este bogată în vitamina A şi betacaroten, vitaminele K şi C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc, dar nu numai.
Ce beneficii are salata verde
Salata verde este ideală în curele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii, dar şi ca parte a unui regim alimentar sănătos, deoarece conţine substanţe nutritive importante pentru buna funcţionare a organismului. Iată câteva dintre beneficiile salatei verzi:
Previne oxidarea celulară
Consumul frecvent de salată verde ajută la aportul de antioxidanţi atât de necesari organismului. Mai multe studii au arătat că antioxidanţii pot juca un rol important în prevenirea unor boli precum cataracta, Parkinson, Alzheimer sau afecţiunile inimii. De asemenea, antioxidanţii susţin sistemul imunitar şi reduc riscul de infecţii virale.
Ajută la menţinerea sănătăţii inimii
Nivelul crescut de potasiu din salata verde ajută la echilibrarea tensiunii arteriale şi previne instalarea bolilor cardiovasculare. În plus, vitaminele A şi C ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge şi previn formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Acidul folic, la rândul lui, reduce riscul de apariţie sau agravare a afecţiunilor cardiovasculare.
Previne afecţiunile ochilor şi reduce inflamaţiile din corp
Vitamina A din salata verde poate reduce riscul de afecţiuni oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul. Totodată, salata verde are proprietăţi antiinflamatoare şi ajută la ameliorarea multor afecţiuni autoimune.
Ajută somnul şi previne anxietatea
Compuşii din salata verde au proprietăţi relaxante şi pot induce somnul, dar fără efecte adverse, aşa cum este cazul somniferelor. De asemenea, consumul de salată verde poate ţine sub control stările anxioase şi alte tulburări de natură psihică, inclusiv depresia.
Accelerează metabolismul şi ajută la eliminarea toxinelor
Datorită fierului, magneziului şi potasiului pe care le conţine, salata verde sprijină procesul de metabolizare a alimentelor şi contribuie astfel la scăderea în greutate. Mineralele din salată ajută, de asemenea, la menţinerea echilibrului electrolitic şi favorizează eliminarea toxinelor din organism.
Salata verde: contraindicaţii şi posibile reacţii adverse
Salata verde este adesea stropită cu pesticide, aşa că este indicat să o cumpăraţi doar din surse bio. Astfel de pesticide pot cauza uneori reacţii alergice.
De asemenea, salata verde poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca tulburări digestive. Din acest motiv, este recomandat să spălaţi foarte bine frunzele de salată sub jet de apă rece înainte să le consumaţi.