(SĂNĂTATE) Când trebuie cu adevărat să-ţi faci implant dentar?
Din păcate, dinţii pot fi compromişi de carii, traume mecanice sau pierderea osului care îi susţine ca urmare a îmbolnăvirii parodontale. În ultimii 40 de ani, s-au făcut progrese mari ce permit înlocuirea dinţilor lipsă sau care nu mai pot fi salvaţi cu implanturi dentare. Acest tip de înlocuire a dinţilor pierduţi are o rată de succes pe termen lung de 95%. Cu toate acestea, rămâne o întrebare: dacă dinţii naturali pot fi salvaţi, atunci poate implantul să fie o soluţie de tratament mai bună? Şi dacă va doriţi să va salvaţi dinţii naturali, ce alternative de tratament există?
Cele mai mari ameninţări pentru dinţii tăi
Dieta, combinată cu lipsa îngrijirii dentare, poate duce la apariţia cariilor dentare (infecţie a dinţilor dată de bacteriile acido-producătoare). O altă ameninţare este una ce trece foarte des neobservată – pierderea osului ce susţine dinţii ca urmare a îmbolnăvirii parodontale. Din cauza faptului că boala parodontală nu este însoţită de durere, e posibil să treacă neobservată până la un control stomatologic. Şi, nu în ultimul rând, traumele mecanice că urmare a accidentelor sportive sau auto, bruxismul sau alte obiceiuri vicioase, pot duce la pierderea de substanţă dentară.
În afară de faptul că au rol în compromiterea structurii şi a funcţiei dintelui, cariile profunde şi traumatismele puternice vor duce şi la infectarea ţesuturilor vitale conţinute în pulpa dintelui, aşa-zisul nerv al dintelui, iar asta va aduce necesitatea unui tratament de canal (“nervul trebuie scos”). Pentru majoritatea pacienţilor, tratamentele de canal sunt de succes, dar poate exista tentaţia de a înlocui un dinte cu un implant, scoţând astfel din ecuaţie incertitudinea dată de succesul sau insuccesul tratamentului de canal, precum şi costul acestuia. Însă lucrurile nu sunt atât de simple. Studiile indică faptul că, pe lângă faptul că e o procedură mai puţin invazivă, rata de succes a tratamentelor de canal este similară cu cea a implanturilor, costul acestuia fiind mai scăzut decât al unui implant.
Tratamentul de canal este una dintre cele mai eficace proceduri de restaurare şi păstrare a dinţilor care au fost compromişi de carii dentare sau alte probleme care implică nervul.
Totuşi, caria dentară nu este cauza principală pentru pierderea dinţilor. Boala parodontală este cea cu adevărat de temut. Şi această boală este cauzată tot de bacterii, mai exact de placa bacteriană. Acest lucru determină apariţia şi întreţinerea unei inflamaţii gingivale şi chiar apariţia infecţiei la pacienţii sensibili. Rezultatul este retracţia gingivală şi osoasă ce determină, ulterior, pierderea dinţilor.
Pentru a combate boala parodontală, dentiştii generalişti şi specialiştii parodontologi, folosesc tratamente de tipul curăţărilor profesionale (detartraj şi planare radiculară).
Decizia de a pune un implant depinde de mai mulţi factori
Nu toţi dinţii trataţi pe canal rezistă pentru totdeauna. Un nou tratament este posibil să fie necesar din motive precum: carii recurente; reinfecţia canalelor radiculare; fracturarea restaurării sau a rădăcinii dintelui. Decizia de a retrata un dinte deja compromis devine mai dificilă şi e bine să fie luate în considerare şi alte opţiuni.
Din perpectiva stomatologului, decizia de a înlocui un dinte sau mai mulţi dinţi trataţi pe canal cu implanturi dentare va depinde de mai mulţi factori, printre care şi integritatea dintelui şi a rădăcinilor acestuia şi starea generală de sănătate a pacientului – atât cea dentară, cât şi cea generală – şi, foarte important, ceea ce presupune un retratament de canal. În această etapă, este posibil ca dintele să aibă nevoie să fie “dezasamblat” pentru a-l retrata şi a-l salva.
Acest lucru este posibil să impună şi îndepărtarea restaurării (coroanei) şi, uneori, şi a pivotului (folosit pentru a reţine coroana în dinte) pentru a se putea accesa şi retrata canalul sau canalele. În acest punct, costul total poate juca un rol decisiv atunci când este luat în calcul tratamentul alternativ al unui implant dentar.
Implanturile dentare sunt considerate de extrem de multă lume a fi una dintre cele mai mari îmbunătăţiri ale stomatologiei moderne şi sistemul de înlocuire a dintelui cel mai de succes. Implanturile dentare au devenit o opţiune din ce în ce mai aleasă.
Cu toate acestea, implanturile, chiar aşa remarcabile cum sunt, nu sunt potrivite pentru orice situaţie, întrucât este necesar să fie suficient suport osos ca implanturile să poată fi plasate. Acest lucru poate presupune proceduri de adiţie osoasă pentru a creşte şansele de reuşită. Costurile implanturilor dentare pot fi uneori mult mai mari decât ale altor tratamente stomatologice, dar, dacă sunt reuşite, longevitatea lor este foarte posibil să le facă mai economice pe termen lung.
Un implant dentar înlocuieşte partea rădăcinii dintelui natural
Realizat din titan, acesta este inserat în osul alveolar în timpul unei proceduri chirugicale. Noua “rădăcina” se va integra apoi în osul înconjurător şi va oferi suport pentru o nouă coroană (care înlocuieşte dintele lipsă) sau pentru o proteză dentară. Succesul implanturilor dentare ţine, în primul rând, de caracteristicile de suprafaţă, speciale, ale titanului, care îi permit acestuia să se integreze în os, precum şi de îmbunătăţirile tehnologiei din ultimii ani, care au redus timpul de vindecare.
În unele cazuri, motivul pentru care am înlocui un dinte cu un implant poate fi evident, în felul acesta pacientul fiind scutit de procedurile de tratament de canal sau de terapia parodontală. De exemplu, o serie de tratamente nereuşite în antecedente, o prognoza rezervată sau necesitatea unui număr mare de proceduri pentru a salva un dinte va înclina balanţa în favoarea implantului dentar. Dacă acesta nu este un factor decisiv, atunci întreagă problemă ar putea fi redusă la cât de important este pentru pacient să îşi păstreze dintele natural. Dacă nici asta nu este extrem de important, atunci totul se reduce la calitatea şi valoarea vieţii.
Este adevărat că implanturile dentare pot arată (şi funcţiona) cel mai asemănător cu un dinte natural dintre toate sistemele de înlocuire a dinţilor. Dar valoarea pe care fiecare om o da păstrării propriilor dinţi este ceva ce nu poate fi măsurat cu niciun instrument.
sursa: eva.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!