ROMÂNIA

Sângele apă nu se face! România, principala destinație a exporturilor de mărfuri din Moldova

R. Moldova a exportat mărfuri de peste 3 miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an, arată datele Biroului Național de Statistică. În cea mai mare pondere produsele moldovenești au ajuns în țările din Uniunea Europeană, însumând 1,9 miliarde de dolari. România rămâne principala destinație a exporturilor din R. Moldova, cu o cotă de peste 34 la sută din total, relatează Radio Moldova.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că în această perioadă au crescut considerabil exporturile de fructe autohtone, menționează sursa citată.

În primele nouă luni ale acestui an, datele statistice relevă faptul că exporturile de mărfuri autohtone au scăzut cu 8%. Majoritatea exporturilor – peste 80 la sută – sunt efectuate pe cale rutieră, iar peste 13% – pe cea maritimă. Aproximativ 64 la sută dintre exporturile moldovenești au avut ca destinație piața Uniunii Europene. În același timp, mărfurile expediate în țările CSI au o cotă de aproximativ 24% din total.

În 2023, exporturile de prune, mere și struguri au o dinamică pozitivă, depășind rezultatele din anii precedenți, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la un briefing de presă.

„În perioada iulie-octombrie 2023, fermierii au exportat circa 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane de dolari SUA, cu un preț mediu de export de 0,52 USD/kg. În anul 2023, se preconizează o recoltă de 505 mii tone de mere. Volumul exporturilor din roada anului curent este estimat la nivel de 185 mii tone, cu cca 60 mii tone mai mult decât cel exportat din roada anului 2022. La fel vești bune sunt și în sectorul de producere a strugurilor pentru masă se arată că, din luna iulie și până la sfârșitul lunii octombrie, viticultorii au izbutit să exporte peste 30 de mii tone de struguri de masă”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit Biroului Național de Statistică, România rămâne principala destinație a exporturilor moldovenești, cu o cotă de peste 34 la sută din total. Urmează Ucraina, Germania și Italia. În ianuarie – septembrie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-au majorat exporturile de energie electrică de 2,3 ori. În schimb, s-au redus exporturile de semințe și fructe oleaginoase cu aproximativ 40%, dar și cereale și preparate pe bază de cereale, cu 25%.


comentarii

  1. Ce manipulare ieftina ! Din lipsa de subiecte. Vrea sa spuna autorul ca romanii cumpara de dragul moldovenilor. Nimeni nu mai crede manipularea asta. DE multi ani economia romanesca este capitalista si nu mai poate fi dirijata. Daca romanii cumnpara este pt ca pretul produselor moldovenesti este mai mic decat in alta parte, calitatea este buna si transportul aproape. Vrea autorul sa spuna ca lantul Carrefour isi permite sa aduca struguri si compoturi din RM daca gaseste in alta parte mai ieftin si mai bun ? Cauta subiecte, nu mai veni cu manipulari in care sa arati marea dragoste intre romani ! Nu a disparut lauda din comunism.

    1. @ mă-ta bolșevică, eu cumpăr mereu produse “moldovenești” în Viena, nu pentru că ar fi mult mai ieftine sau mai bune, ci pentru că sunt din Basarabia. Nu prea ajung aici, doar prune am cumpărat de multe ori. Dar tu esti un spălat pe creier și crezi că pământul e pătrat. (Dacî așă dzci Putin, Dodon-Cap di Porc șî fătălău’ Marchel, cel ci distreazî pi la spati, așă tre’ sî cii). Toate fructele produse în țările europene sudice unde soarele strălucește mai multe ore pe zi, sunt mai bune din toate punctele de vedere. Pentru tine astea sunt “litere mici” și nu le poți citi. Marș ka cadavrul lui Lenin să-i aduci omagii!

      1. Mai boule, nu era vorba de Viena, nici macar de Austria in articolul asta. Ce sa faci cu dobitocii…. Citeste dracului articolul si vezi despre ce era vorba in el ! Cumperi tu produse “moldovinesti” din Viena, cacat bolnav ce esti ! Te-a dus saracia in Viena si acum s-a umflat tarata in tine. Du-te-n ma-ta si fa scandal la Nehammer, sa nu mai stai la coada cand intri si iesi din tara, dobitocule !

  2. @ ma-ta Nu stiu cum fac altii dar eu tin cont de asta si le cumpar. E adevarat ca nu le-as cumpara daca ar fi proaste dar nici daca n-ar fi din Moldova cel mai probabil pe unele dintre ele nu le-as lua

    1. Flavian, dragule,
      E bine ca l-ai pus oleaca la punct pe Ma-ta, vorba ceea, “Stultus quoque, si tacuerit”, ori cealalta vorba pereche:
      Referitoar la intrebarea-ti, (“nu siu cum fac altii, dar eu …”), poti sa crezi ca sunt si altii care cumpara de la moldoveni; perintre ei, ma numar si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *