Social

Sărăcia lovește în viitorul țării

Condițiile mizere de viață și lipsa unui venit stabil în familie îi face pe mulți copii să meargă la munci periculoase și prost plătite. Totodată, numeroși patroni aleg să angajeze minori, în contextul în care aceștia sunt mai puțin remunerați decât adulții. Statisticile arată că fiecare al treilea copil din Moldova, cu vârsta cuprinsă între cinci și 17 ani, desfășoară o activitate economică, dintre care două treimi muncesc în condiții periculoase.

La nici 15 ani împliniți, un puști din satul Zubrești, Strășeni, a lăsat școala și a mers să aibă grijă de animalele unui consătean ca să-și câștige existența. Acesta este doar unul din cazurile de exploatare a copiilor prin muncă descoperite în mai puțin de un an. Potrivit șefului Direcției monitorizarea aplicării legislației muncii și normelor de protecție a muncii din cadrul Inspecției Muncii, Victor Țurcan, în primele opt luni ale acestui an, în urma controalelor efectuate la agenții economici din țară au fost depistați 104 angajați mai tineri de 18 ani. Minorii activau la 23 de agenți economici. „Dintre aceștia 51 executau munci necalificate, 31 munceau în agricultură, zece fete erau cusătorese, cinci minori aveau grijă de animale, trei copii erau angajați la spartul nucilor, iar patru băieți lucrau la construcții, ceea ce reprezintă o gravă încălcare. Din acești 104 minori, 48 munceau la negru, fără forme legale de angajare în câmpul muncii”, a declarat pentru TIMPUL Victor Țurcan. Conform spuselor acestuia, chiar dacă restul erau angajați oficial, minorii activau în condiții precare, efectuau munci interzise copiilor, sau lucrau fără acordul părinților. Pentru încălcările admise, pe numele agenților economici au fost întocmite 17 procese-verbale de contravenție și înaintate în instanța de judecată.
„Munca minorilor până la vârsta de 15 ani este interzisă. Anul curent a fost depistat un singur caz în care un muncitor avea mai puțin de 15 ani. A fost întocmit un proces-verbal de contravenție privind admiterea persoanei la lucru până la vârsta legală de muncă și înaintat în instanța de judecată. A fost informată Direcția de învățământ Strășeni și s-a cerut ca minorul să fie readus la școală, pentru că absenta de la lecții”, a subliniat Victor Țurcan.

De regulă, copiii care muncesc sunt din familii social-vulnerabile și în unele cazuri aceasta este una din puținele surse de venit ale familiei. Unii patroni profită de asemenea situații și utilizează pe larg muncile minorilor, care sunt răsplătiți mai puțin decât adulții. Și mai numeroase sunt cazurile în care copiii muncesc alături de părinți, în gospodăriile proprii. „Aici nu putem aplica legislația muncii, deoarece nu există raporturi de muncă, deși problema există”, a remarcat șeful direcției. Acesta a adăugat: „Avem exemple de întreprinzători care angajează minori, dar în condițiile prevăzute de lege. Munca este și un proces educativ pentru copii atâta timp cât nu le afectează sănătatea fizică ori mintală”.
Conform legislației în vigoare, începând cu 15 ani, minorii se pot angaja doar cu acordul scris al unui părinte, iar de la vârsta de 16 ani se pot angaja singuri. O încălcare gravă reprezintă angajarea copilului în orele de școală, realizarea unui volum de muncă prea mare sau care prevede transportarea unor greutăți, precum și munca în condiții inadecvate, în mediu toxic ori zgomotos.

Potrivit Biroului Național de Statistică, 109 mii de minori din Moldova muncesc, dintre care peste 62% lucrează în condiții periculoase pentru sănătate. Pe glob aproximativ 246 milioane de copii sunt exploatați prin muncă, iar anual mor din cauza accidentelor de muncă aproximativ 22 de mii de copii sub 15 ani, exploatarea copiilor prin muncă fiind rezultatul sărăciei și al lipsei de alternative.

Alexandru Slusari, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Agricultură şi Industria Alimentară

Noi am desfășurat o amplă campanie de informare și combatere a exploatării copiilor prin muncă. În 2007 a fost efectuat un studiu în raioanele Criuleni și Orhei unde s-a constatat că circa 70 la sută din copii erau antrenați la munci fără respectarea cadrului legal. După campania de sensibilizare a patronilor, datele de anul trecut arată că fenomenul s-a redus până la 25%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *