Sărbătoarea Vinului: „Moldexpo” a dat cep la butoaie…
La eveniment au participat 54 de întreprinderi de vinificaţie, 30 de întreprinderi de alimentaţie publică şi peste 100 de meşteri populari. Şi de astă dată, la sărbătoare s-a adunat mai multă lume. Majoritatea cetăţenilor au venit să servească tulburel, mici şi firgărui, pentru că la „Moldexpo” s-a dat cep la butoaie…
În cadrul sărbătorii, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a anunţat că, în curând, producătorii de vinuri din R. Moldova vor beneficia de un brand naţional. Potrivit lui, aplicarea brandului va fi un prim semnal pentru cumpărători că procură un vin moldovenesc, iar pentru importatori va constitui garanţia statului privind inofensivitatea acestui produs.
Au fost prezentate, în premieră, patru zone geografice vinicole ale Moldovei: „Vadul lui Traian” − vinuri produse în sudul ţării, „Ştefan Vodă” − în sud-est, „Codru” − în centrul Moldovei şi „Bălţi” − la nord.
Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru anul 2011 i-a revenit Societăţii pe Acţiuni „Romaneşti”.
La sărbătoare a participat şi prim-ministrul Vlad Filat. El a menţionat că, pe parcursul ultimilor zece ani, Republica Moldova a trecut prin perioade dificile şi mai puţin dificile, „totuşi, am reuşit să menţinem calitatea vinului moldovenesc şi perspectiva de dezvoltare a acestui domeniu”. Premierul a promis că vinul va fi scutit de accize şi de necesitatea aplicării timbrelor de accize.
Însoţit de mai mulţi bodyguarzi, la eveniment a participat şi ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin. El a declarat, între altele, că R. Moldova are şanse să penetreze piaţa rusească, unde, anterior, producătorii autohtoni exportau circa 80-90 la sută din vinul moldovenesc.
Sărbătoarea urma să aibă loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar locul desfăşurării a fost schimbat în legătură cu vizita Patriarhului Kirill la Chişinău. Ministrul Vasile Bumacov a promis că, la anul, ea va reveni în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Totuşi, Sărbătoarea Vinului pierde din fastul ei de altădată, deoarece mai mulţi producători vitivinicoli nu au posibilitate să plătească spaţiul închiriat pentru participarea la acest eveniment.
Pentru organizarea Zilelor Vinului, în anul curent de la buget s-a cheltuit un milion de lei.