Muzică

Saveliu Cojocaru: „Studioul „Șansa ta” este viața mea”

Aici, viitorul compozitor, textier și interpret își petrece copilăria și anii de școală. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău și Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu”. Din 1983, conduce formații artistice și de amatori. În 1995-1999 este regizor de sunet la Radioul Național. În 1999 este numit conducător artistic la Palatul de Cultură al Feroviarilor din capitală, unde lucrează până în prezent. 
 
Compozitorul, textierul și interpretul Saveliu Cojocaru a scris muzică pentru mai mulți interpreți din R. Moldova. De-a lungul carierei sale, a semnat peste 200 de piese muzicale pentru maturi și copii. În 1998 a lansat albumul muzical „Iar eu mai trăiesc cu un vis”, care cuprinde 16 melodii. Mai târziu, împreună cu poetul Mihai Lescu, lansează două albume intitulate sugestiv „Toate dorurile noastre”. În primăvara lui 2008 vine în fața publicului meloman cu CD-ul „Așa sunt de felul meu”, cu 20 de piese interpretate de autor.

A compus muzică din fragedă copilărie, fiind inspirat de trilurile păsărilor și de locurile pitorești de pe malul Nistrului, din preajma Mănăstirii Saharna. Prima lucrare a fost piesa instrumentală „Nostalgie”, interpretată de Orchestra Simfonică a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, condusă de maestrul Gheorghe Mustea. A colaborat cu Anatol Roșcovan, Angela Cabari, Valeriu Râșniță, Boris Gârlea, Mariana Cepraga, Vasile Pascaru, Veronica Stolli și cu alți interpreți de la noi.

În primăvara anului 2003, împreună cu soția sa, Larisa Cojocaru, fondează Studioul de muzică pentru copii „Șansa ta”, care a devenit un adevărat laborator de creație pentru tinerele talente. „Din acest studio, s-au lansat în lumea muzicii Natalia Gordienco, Daniel Cuibari, Lucian Podolean ș.a. De fapt, Studioul „Șansa ta” este viața mea”, afirmă cu mândrie Saveliu Cojocaru.

În ultimul timp, el scrie mai mult muzică pentru copii. „Am revenit la copilărie. Pentru a scrie muzică pentru cei mici trebuie să te simți copil. Scriu în permanență – în troleibuz, microbuz, dar mai cu seamă – în casa de vară de pe moșia Nimorenilor, care este laboratorul meu de creație. Aici am scris cele mai frumoase cântece”, ne povestește invitatul nostru.

La cei 60 de ani ai săi, pe care i-a împlinit pe 1 martie, a editat CD-ul „Mărțișoare muzicale”. Un spectacol cu același generic organizează, în fiecare an, de ziua sa, la Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chișinău, unde sala, de fiecare dată, este arhiplină. De asemenea, timp de un deceniu, organizează Festivalul cântecului pentru copii „Primăvara copilăriei”, care se află la cea de-a zecea ediție. Visează să editeze un CD cu cântece pentru copii.

Ca și pe alți compozitori și interpreți de valoare, distincțiile de stat l-au cam ocolit pe Saveliu Cojocaru. El, însă, continuă să muncească cu dărnicie, punându-și talentul în slujba melomanilor săi, cântând oriunde este invitat. A scris Imnul orașului Rezina și este cetățean de onoare al comunei Saharna.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *