Rata natalității lasă Italia cu cei mai puțini tineri din Europa
Numărul tinerilor din Italia a scăzut cu aproape un sfert în ultimii 20 de ani din cauza scăderii ratei natalității.
În prezent, Italia are cele mai puține persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, raportat la populația sa, dintre toate țările din Uniunea Europeană. Într-un sondaj privind această grupă de vârstă, agenția națională de statistică, Istat, a descoperit că numărul acestora a scăzut cu trei milioane, sau 23%, din 2002 până la 10,2 milioane anul trecut, amenințând capacitatea Italiei de a-și susține forța de muncă.
„Vedem deja impactul asupra forței de muncă, exact când avem nevoie de lucrători pentru a plăti taxele necesare pentru a acoperi pensiile, deoarece italienii trăiesc mai mult”, a declarat Alessandro Rosina, demograf la Universitatea Catolică a Inimii Sacre din Milano.
Scăderea demografică a Italiei este urmărită îndeaproape de prim ministra Giorgia Meloni, care a exclus nevoia de mai mulți migranți pentru a suplimenta forța de muncă, anunțând în schimb măsuri pentru a spori rata națională a natalității, care a scăzut anul trecut la un record de 393.000 de persoane, contribuind la scăderea populației cu 179.000 de persoane, la puțin sub 59 de milioane de locuitori.
Cu toate acestea, noile cifre de la Istat arată că scăderea nașterilor durează de o generație, ceea ce înseamnă că va fi greu astăzi să îi încurajezi pe italieni să continue să nască când pur și simplu sunt mai puțini italieni. „Rata scăzută a natalității de acum 20 de ani înseamnă că astăzi sunt mai puțini tineri de 20 de ani”, a declarat Rosina. „Până la mijlocul anilor ’70, Italia a fost peste media europeană în ceea ce privește rata natalității, apoi a scăzut până la sfârșitul anilor ’80, ajungând printre cele mai scăzute din lume, iar de atunci nu s-a mai îmbunătățit”, a adăugat el.
După ce a atins numărul maxim de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani – 15,2 milioane – în 1994, această grupă de vârstă a alunecat, ajungând să reprezinte 17,5% din populație în 2021, față de o medie europeană de 19,6%.
Scăderea numărului de persoane din 2002 a fost cea mai gravă în sudul Italiei, ajungând la 40% în Sardinia. Raportul Istat a precizat că nu numai că sunt mai puțini italieni de vârstă fertilă, dar, întrucât aceștia au rămas mai mult timp acasă și s-au căsătorit mai târziu, în contextul unei economii restrânse, au ei înșiși mai puțini copii.
În sudul țării, 71,5% din această grupă de vârstă locuiesc cu părinții lor, față de o medie europeană de 49%. În Calabria, degetul de la picior al Italiei, 35,5 la sută sunt așa-numiții Neets, care nu au nici un loc de muncă și nici nu urmează studii sau cursuri de formare.
Bărbații din sudul Italiei se căsătoresc acum la o vârstă medie de 36 de ani, față de 32 de ani în 2004. „Aceasta este o generație pentru care timpul riscă să stea în loc”, a declarat Istat. Rosina a spus că în anii 1990 Italia a devenit prima țară din lume în care numărul persoanelor de peste 65 de ani a depășit numărul celor sub 15 ani.
„Acum îi depășesc numeric pe cei sub 25 de ani, iar până în 2050, vârsta cea mai frecventă pentru un italian va fi 75 de ani – ceva ce nu am mai văzut niciodată”, a spus el.
Istat a raportat că restul UE nu a rămas mult în urmă. Blocul a pierdut 16,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani între 2001 și 2021, a spus acesta, reducând totalul de la 104,3 milioane la 87,6 milioane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!