ActualitateExterne

Scandal în SUA – Procurorul care intrumentează dosarul lui Trump din Georgia, prins în conflict de interese, susține că e victima rasismului

Procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, a recunoscut vineri, într-un document depus la tribunal, că are o “relație personală” cu un procuror special pe care l-a angajat pentru cazul de interferență electorală din Georgia împotriva fostului președinte Donald Trump, dar a susținut că nu există motive pentru a respinge cazul sau pentru a o îndepărta de la urmărirea penală.

Willis l-a angajat pe procurorul special Nathan Wade în noiembrie 2021 pentru a o asista în ancheta sa cu privire la posibilitatea ca fostul președinte republican și alte persoane să fi încălcat vreo lege în timp ce încercau să anuleze înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2020 în Georgia. De la punerea sub acuzare a lui Trump și a altor 18 persoane în august, Wade a condus echipa de avocați pe care Willis a adunat-o pentru a instrumenta cazul (în SUA, în anumite cazuri, pentru a asigura independența anchetei, se angajează procurori speciali, care sunt de fapt selectați din rândul avocaților, n.r.).

Printre faptele enumerate în rechizitoriu se numără o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe colegul său, secretarul de stat republican Brad Raffensperger, să ajute la “găsirea” celor 11.780 de voturi necesare pentru a anula înfrângerea sa electorală în fața democratului Joe Biden. Trump a pledat nevinovat, iar avocații săi au declarat că se afla în dreptul său de a contesta rezultatele alegerilor.

Este prima dată când Willis sau Wade au abordat direct acuzațiile privind o relație în cele aproape patru săptămâni de când acestea au apărut pentru prima dată într-un dosar depus de un acuzat în cazul alegerilor. Într-o declarație sub jurământ care însoțește depunerea, Wade a declarat că, în 2022, el și procurorul districtual au dezvoltat o relație personală pe lângă “asocierea și prietenia lor profesională”.

Excursii exotice pe banii câștigați în dosar

Dar el a mai spus că nu a locuit niciodată cu Willis și nici nu a împărțit cu ea un cont financiar sau cheltuieli casnice. El a spus că niciunul dintre fondurile care i-au fost plătite ca parte a slujbei nu a fost împărțit cu Willis, o încercare de a submina afirmațiile avocatului apărării privind un conflict de interese. Willis și Wade au fost acuzați că au mers împreună în vacanțe exotice pe banii câștigați de Wade în acest caz în care a fost desemnat de Willis.

Wade s-a descris pe sine și pe Willis ca fiind “amândoi profesioniști independenți din punct de vedere financiar; cheltuielile sau călătoriile personale au fost împărțite aproximativ în mod egal între noi”.

“Uneori”, a spus Wade, “am făcut și am cumpărat călătorii pentru procurorul Willis și pentru mine din fondurile mele personale. Alteori, procurorul Willis a făcut și a cumpărat călătorii pentru ea și pentru mine din fondurile ei personale”.

“Nu am niciun interes financiar în rezultatul cazului de interferență în alegerile din 2020 sau în condamnarea vreunui acuzat”, a scris el.

Descoperirea a fost făcută de un avocat din dosar

Dosarul depus vineri de echipa lui Willis a venit ca răspuns la o moțiune depusă luna trecută de avocatul apărării Ashleigh Merchant, care îl reprezintă pe Michael Roman, coacuzat de Trump. Moțiunea susținea că Willis și Wade se aflau într-o relație romantică nepotrivită care a creat un conflict de interese. Aceasta a afirmat că Willis a profitat personal de pe urma cazului, spunând că i-a plătit lui Wade peste 650.000 de dolari pentru munca sa și apoi a beneficiat atunci când Wade și-a folosit câștigurile pentru a plăti vacanțele pe care cei doi le-au făcut împreună.

Roman a cerut judecătorului să respingă cazul și să li se interzică lui Willis și Wade și birourilor lor să continue urmărirea penală a cazului. Trump și cel puțin un alt coacuzat, avocatul din Georgia Robert Cheeley, au depus moțiuni pentru a se alătura efortului lui Roman de a respinge actul de acuzare și de a-l scoate pe Willis din caz.

Judecătorul Scott McAfee de la Curtea Superioară a comitatului Fulton, care prezidează cazul alegerilor, a stabilit o audiere pe 15 februarie pentru moțiunea lui Roman. Willis și Wade se numără printre cei doisprezece martori pe care Merchant i-a citat pentru a depune mărturie la acea audiere, iar în dosarul de vineri se spune că procurorul districtual intenționează să-i ceară lui McAfee să anuleze aceste citații.

Dosarul de vineri îi cere lui McAfee să respingă moțiunile fără o audiere, spunând că acestea “nu au niciun merit”.

Steve Sadow, avocatul principal al lui Trump în cazul din Georgia, a declarat că Willis îi cere judecătorului “să închidă ochii în fața presupuselor sale abateri personale și financiare” și spune că singurul ei obiectiv este să oprească audierea din 15 februarie. Deși a recunoscut relația, a spus Sadow, “ea nu reușește să ofere transparență totală și detaliile financiare necesare”.

Merchant a depus vineri un răspuns inițial la dosarul de urmărire penală. Ea a susținut că este necesară o audiere deoarece Roman are dreptul de a interoga și de a testa afirmațiile acuzării. Ea a enumerat întrebările pe care i le-ar pune lui Wade și care sugerează că ea crede că relația sa cu Willis a început mai devreme decât a afirmat și că cei doi au locuit împreună în anumite momente.

Dosarul depus de echipa lui Willis susține că Willis nu are niciun conflict de interese financiar sau personal care să justifice îndepărtarea ei sau a biroului său din acest caz.

Procurorul, un ales democrat

Trump și alți critici ai lui Willis au valorificat acuzațiile privind relația dintre Willis și Wade, folosindu-le pentru a încerca să pună la îndoială legitimitatea cazului. Fostul președinte l-a acuzat, de asemenea, pe Willis – și pe procurorii din alte trei cazuri penale împotriva sa – că se angajează în atacuri politice, în timp ce pare pregătit să devină candidatul republican la președinție în 2024.

Willis, un ales democrat, va fi reales în acest an. Relația personală cu Wade pare să contrazică o declarație pe care a făcut-o în timp ce candida pentru a deveni procuror districtual în 2020. În timpul unei apariții la televiziunea de acces public, ea a spus: “Cu siguranță nu voi alege să mă întâlnesc cu persoane care lucrează în subordinea mea, permiteți-mi să spun asta”.

Moțiunea lui Roman pune sub semnul întrebării calificările lui Wade pentru a fi implicată într-o urmărire penală complexă în temeiul legii antiracket din Georgia.

Răspunsul procurorului districtual a apărat cu înverșunare calificările lui Wade pentru a conduce echipa de urmărire penală, spunând că acesta “s-a distins de mult timp ca un litigator excepțional de talentat, cu o experiență semnificativă în procese”.

Printre probele anexate la dosar se numără fotografii ale premiilor pe care Wade le-a primit de-a lungul anilor pentru activitatea sa juridică. Willis a atașat, de asemenea, postări de pe Facebook ale lui Merchant din 2016 care susțin campania lui Wade pentru a deveni judecător la Curtea Superioară a comitatului Cobb. Într-o postare, Merchant l-a descris pe Wade ca fiind “etic” și a spus că acesta “și-a demonstrat capacitatea de a fi corect și imparțial”.

Wade joacă și cartea rasismului

În timpul unei alocuțiuni la o biserică istorică de culoare din Atlanta, la aproximativ o săptămână după ce a fost depusă moțiunea lui Roman, Willis a sugerat că punerea sub semnul întrebării a calificărilor lui Wade și decizia ei de a-l angaja își are rădăcinile în rasism.

Alăturându-se moțiunii lui Roman, avocatul lui Trump, Steve Sadow, a acuzat-o pe aceasta că a injectat în mod nepotrivit rasismul în acest caz. În răspunsul depus de Willis se spune că comentariile ei publice au fost “în deplină concordanță cu toate regulile și orientările legale și etice”.

Sadow a respins acest lucru, spunând: “Aparent, procurorul crede că poate face declarații publice extrajudiciare despre rasă, acest caz și inculpați ori de câte ori dorește, iar Curtea este neputincioasă să o pedepsească prin descalificare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *