CSI / Rusia

Scandal între cei mai proeminenți bloggeri militari ruși. Ce s-a întâmplat după ce Kremlinul le-a ordonat să ignore Crimeea

O dispută între voci proeminente din spațiul informațional rus evidențiază sensibilitatea Kremlinului față de rapoartele interne privitoare la eșecurile din Crimeea în special și la campania militară din Ucraina în general.

Contrele recente fac și mai evidente ”liniile de defect” în cadrul comunității milbloggerilor (n.r. – bloggerilor militari).

Un milblogger pro-război i-a acuzat pe alți proeminenți milbloggeri pro-război care au criticat conduita rusă a războiului pe 2 august că sunt „imbecili” care susțin „publicații provocatoare” și „critica frenetică a Ministerului rus al Apărării”.

Tonul injurios a apărut după ce milbloggeri criticați au postat imagini care arată consecințele recentelor atacuri ucrainene în apropiere de Sevastopol și pe podul Chonhar, despre care unele surse au sugerat că ar răspândi iresponsabil panica, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Un blogger ucrainean pro-rus, notoriu, susținut de Kremlin, l-a acuzat în plus pe unul dintre bloggerii critici atacați că a furat bani obținuți din crowdfunding online după ce a inițiat o campanie de donații destinate forțelor ruse.

Ambele critici specifice au atras atenția semnificativă din partea altor comentatori ruși pro-război, mulți dintre ei susținând canalele de Telegram critice, atacate pentru raportarea atacurilor ucrainene din Crimeea.

Un milblogger a remarcat că miezul problemei constă în faptul că aceste două canale postează imagini cu presupuse lovituri ucrainene asupra Crimeei, dar a subliniat că imaginile originale provin de la canalele ucrainene de Telegram.

Un alt blogger proeminent a susținut că disputa privind postarea de imagini cu lovituri în Crimeea a devenit atât de intensă încât a atras atenția filialei Serviciului Federal de Securitate din Crimeea (FSB) și a șefului regimului de ocupație din Crimeea, Serghei Aksyonov, probabil pentru că aceste entități sunt interesate să prevină panica în Crimeea.

Disputa milbloggeri, alături de acuzațiile care o însoțesc, sugerează că problema loviturilor împotriva Crimeei reprezintă un punct nevralgic în spațiul informațional rus pro-război.

Menționăm că anterior, ISW a remarcat că în urma presupuselor atacuri cu rachete ucrainene care au avariat podul Chonhar din 29 iulie, marea majoritate a milbloggerilor ruși au rămas tăcuți, doar câteva canale de Telegram pur și simplu repostând imagini cu daunele rezultate în zilele care au urmat.

ISW a evaluat că lipsa dezbaterilor inițiate online de milbloggeri după loviturile de la podul Chonhar sugerează că Kremlinul ar fi putut să le fi ordonat oficial propagandiștilor să nu ”acopere” evenimentul.

Discordia apărută între propagandiști subliniază faptul că relatarea evenimentelor din Crimeea a creat o tensiune substanțială în spațiul informațional rusesc. Autoritățile ruse, inclusiv administrația de ocupație din Crimeea, au un interes major în a restricționa diseminarea informațiilor despre loviturile de rachete și implicațiile acestora pentru logistica rusă din peninsula ocupată.

Kremlinul se teme că aceste informații vor provoca panică în populație și vor pune sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a-și apăra efectiv teritoriul ocupat.

Cele mai înalte eșaloane ale comandamentului militar rus i-au îndrumat pe milbloggeri să rămână tăcuți în legătură cu problemele care pot fi puse direct în seama comandamentului militar rus.

Reacțiile foarte discrete ale milbloggerilor ruși la atacurile recente împotriva Crimeei contrastează puternic cu relatările lor despre loviturile recente cu drone împotriva Moscovei.

Milbloggeri au răspuns relativ vocal la atacurile cu drone ucrainene asupra orașului Moscova în ultimele zile, unele surse ruse acuzând direct primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pentru lovituri din cauza eșecului administrației sale de a proteja spațiul aerian al capitalei ruse.

Apărarea pozițiilor rusești în Crimeea, dimpotrivă, este în mod clar responsabilitatea șefului rus al Statului Major General al Armatei General Valeri Gherasimov, care este și comandantul general al teatrului de război din Ucraina.

Gherasimov este, de asemenea, responsabil în ultimă instanță pentru securitatea Moscovei, dar nici nu s-a prezentat personal și nici nu a fost portretizat ca fiind implicat direct în apărarea spațiului aerian al capitalei.

Statul Major rus ar putea să se teamă că milbloggeri care raportează despre atacurile ucrainene împotriva Crimeei alimentează percepții negative asupra competenței lui Gherasimov și riscă să stimuleze panica în peninsulă, în timp ce autoritățile ruse s-ar putea simți confortabil să lase mai mulți oficiali locali, cum ar fi Sobyanin, să fie “acarul Păun” pentru atacurile asupra Moscovei și a altor orașe rusești.

Dacă această ipoteză este validă, atunci presiunea Kremlinului asupra milbloggerilor pentru a se cenzura se poate limita la presiunea de a evita raportarea evenimentelor dramatice care se reflectă în mod clar rău asupra lui Gherasimov, Șoigu sau Putin, mai degrabă decât pentru a evita discutarea tuturor evenimentelor negative”, arată analiza ISW.

Realitatea din teren, mai puternică decât dezinformarea

Pe de altă parte, reprezentantul comunității tătarilor din Crimeea, Ahtem Chiygoz, a declarat pentru CNN că rușii fug pe capete în ultimele zile din Crimeea pentru că nu cred că Rusia își poate proteja teritoriul.

Chiygoz a subliniat că nu este vorba doar despre turiști care pleacă în masă din peninsulă, ci și membri ai administrației ocupante. Aparent, exploziile aproape zilnice sunt mai convingătoare decât mass-media rusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *