Actualitate

Scandalul camioanelor încărcate cu fier uzat: Platforma DA cere demisia lui Cantaragiu

Potrivit membrilor Platformei DA, filmulețul lui Slusari care a pornit tot scandalul este o dovadă de „trădare a intereselor naționale ale Republicii Moldova” transmite Știri.md.

„Precizăm că Legea 209 din 29.07.2016 cu privire la deșeuri prevede expres că pentru tratarea și depozitarea deșeurilor metalice e nevoie de autorizații de mediu (art. 16 și art. 25). Dar, din informațiile pe care le deținem, întreprinderea din Râbnița nu dispune de astfel de documente. Astfel, în acest context, nu este clară baza legală permisivă pentru transportarea metalelor uzate în stânga Nistrului.

Amintim că, pe data de 16 februarie recent, serviciile speciale au oprit la ieșirea din orașul Rezina camioanele cu fier uzat, care s-au deplasat ulterior la Râbnița, anume din cauza lipsei autorizațiilor pentru uzina metalurgică. La scurt timp, însă, a venit o directivă de la Ministerul Mediului ca să fie, totuși, permisă transportarea deșeurilor peste Nistru.

Toate acțiunile de susținere economică ale regimului separatist decurg pe fundalul monopolizării continue a piețelor metalelor și materialelor de construcție de către un dealer oficial al uzinelor de metal și ciment din Transnistria și falimentării aproape demonstrative a întreprinderii cu capital majoritar public „SA Metalferos”.

Reieșind din cele expuse, Platforma DA cere realizarea următoarelor acțiuni urgente:

1) Să fie stopată orice furnizare a deșeurilor metalice la uzina metalurgică de la Râbnița până la obținerea de către această întreprindere a autorizațiilor de mediu, eliberate strict în conformitate cu legislația Republicii Moldova;

2) Autosesizarea Procuraturii Generale și pornirea anchetei penale pe acțiunile autorităților statale, care contrar legislației, au permis transportarea metalelor uzate către întreprinderea din partea stângă a Nistrului;

3) Demisia imediată a ministrului Mediului”, se arată în comunicatul Platformei DA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *