Scandalul legat de plăcintele care NU conțin brânză, dar grăsimi vegetale: Guvernul impune o limită pentru astfel de substanțe în produsele alimentare
Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor, decizia a fost aprobată marți, 7 martie, de Guvern.
Menționăm că după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a prezentat luni rezultatele unor controale care au scos la iveală faptul că 80% dintre plăcintele cu brânză produse și puse în vânzare în Chișinău și suburbiile Capitalei nu conțin niciun gram de brânză, ci „un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale, care e compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci”.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, că norma de acizi grași trans din plăcintele cu brânză din comerț este depășită de peste 25 de ori. Astfel de acizi cresc în mod semnificativ riscul de boli cardiace, accidentele vasculare cerebrale, de diabet zaharat, cancer și alte maladii grave, scrie Ziarul Național.
Atunci, pentru a exclude aceste riscuri la adresa sănătății populației, Guvernul a stabilit marți, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate – 2g/100g de grăsime.
Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.