Externe

Schimbare majoră! Japonia RENUNȚĂ la neutralitate și se depărtează de politica „pacifistă”

Japonia se distanțează de poziția pacifistă pe care a îmbrățișat-o de la înfrângerea din Al Doilea Război Mondial, într-o schimbare istorică întâmpinată cu puțină indignare, care a marcat schimbările de politică de securitate din trecut.

Prim-ministrul Fumio Kishida a renunțat la un plafon al cheltuielilor pentru apărare vechi de zeci de ani, vizând o creștere a cheltuielilor cu 60% în următorii cinci ani. Noua strategie de securitate națională de săptămâna trecută a consfințit decizia de a obține rachete de croazieră de precizie capabile să lovească țările vecine China, Coreea de Nord și Rusia.

“Este fără precedent în epoca de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Christopher Johnstone, fost director al Consiliului Național de Securitate al SUA pentru Asia de Est, în prezent consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, adăugând că planificata creștere a cheltuielilor pentru apărare “spulberă norma stabilită cu zeci de ani în urmă”.

În urma represiunii Beijingului asupra Hong Kong-ului, a invaziei Rusiei în Ucraina și a creșterii tensiunilor în legătură cu Taiwanul – inclusiv a rachetelor chinezești lansate în apele din apropierea insulelor din sud-vestul Japoniei – opinia publică s-a schimbat. Acum, persoanele care se opun în mod deschis unei consolidări militare sunt în minoritate, potrivit sondajelor de opinie. Politicienii s-au certat mai degrabă asupra modului de a finanța schimbările, decât asupra faptului dacă acestea încalcă constituția care renunță la război.

“Să fiu sincer, status quo-ul nu este suficient”, a declarat Kishida vineri, în timp ce își prezenta planurile pentru cea mai mare creștere a cheltuielilor de apărare ale Japoniei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Revizuirea vine în contextul în care mulți sunt îngrijorați de faptul că amenințările reprezentate de vecinii înarmați nuclear ai țării au devenit mai iminente și mai amenințătoare.

Un sondaj realizat de ziarul Mainichi la 17-18 decembrie a arătat că 48% dintre respondenți erau în favoarea expansiunii militare, față de 41% care erau împotrivă. Un sondaj separat realizat de ziarul Asahi a constatat că 56% sunt în favoarea obținerii de către Japonia a capacității de a lansa contraatacuri împotriva atacurilor cu rachete.

În conformitate cu constituția redactată de forțele americane de ocupație după război, Japonia s-a concentrat pe dezvoltarea economică, bazându-se pe singurul său aliat din tratat pentru o “umbrelă nucleară” pentru a se apăra de amenințările vecinilor săi. Așa-numitele sale Forțe de autoapărare nu au ucis nicio persoană în luptă de la formarea lor.

Guvernul a început să își modifice poziția în materie de securitate după ce a fost acuzat de “diplomație de carnet de cecuri” în timpul Războiului din Golf din 1990-1991, pentru că a contribuit cu 13 miliarde de dolari, dar fără trupe, la efortul condus de SUA de a expulza forțele irakiene din Kuweit.
Fiecare pas spre a deveni o țară “normală” a fost întâmpinat cu alarmă și, uneori, cu demonstrații publice uriașe – inclusiv zeci de mii de oameni care au ieșit în stradă în 2015 pentru a se opune legilor care vizau să faciliteze apărarea unui aliat al Japoniei. De data aceasta este diferit.

Statele Unite, care au presat mult timp Japonia să își consolideze apărarea, au salutat schimbările. China a protestat față de descrierea sa ca fiind o provocare “fără precedent” în noua strategie. Oficiali ai ministerului de externe din Coreea de Sud – condusă de un președinte conservator care încearcă să refacă legăturile cu Japonia – au declarat că discuțiile privind capacitatea de contraatac ar trebui să fie transparente și să se desfășoare într-un mod care să contribuie la stabilitatea regională, a relatat agenția de știri Yonhap.

Presa de stat din Coreea de Nord, ale cărei tiruri frecvente de rachete balistice în apropierea și deasupra Japoniei au stârnit apeluri pentru construirea de adăposturi, a criticat aceste schimbări. Publicația Pyongyang Times a declarat că Japonia “își urmărește ambiția sălbatică de reinvadare a continentului asiatic”.

“Chiar dacă spui că ești împotriva războiului și că vrei să optezi pentru diplomație, uneori cealaltă parte vine și te lovește”, a declarat Itsunori Onodera, fost ministru al apărării, care în prezent este șeful unui grup al PDL privind politica de securitate. “Așa că nu ai de ales decât să te pregătești pentru ceea ce ar putea veni”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *