Scrisoare deschisă către liderii Europei: „Două războaie sângeroase au început. Vorbiți clar cu Putin”
Faptul că am închis ochii la anexarea Austriei, a Cehoslovaciei şi a ţărilor baltice va rămâne pentru totdeauna drept ruşinea Europei. Nimeni nu a vorbit atât de bine despre pace şi despre legile internaţionale ca Hitler şi Stalin şi nimeni nu a comis atâtea crime ca aceşti dictatori.
În prezent, Europa este tăcută cu privirea la agresiva politică imperialistă a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Occidentul tolerează politica sa agresivă, care încalcă explicit suveranitatea altor ţări: Moldova, Georgia şi, în primul rând, a Ucrainei.
Uniunea Europeană acţionează ca şi cum ar fi o versiune mare a Elveţiei neutre în lumea modernă – acest fapt este deosebit de adevărat în privinţa elitelor politice şi economice. Însă Europa nu este asemenea Elveţiei. Două războaie sângeroase au început aici.
Prin urmare, noi – intelectualii, ziariştii, oamenii de ştiinţă – avem datoria de a fi vigilenţi şi atenţi. Nu trebuie să ne lăsăm pradă vechii iluzii, nu trebuie să ne acceptăm conformismul facil. Astăzi avem datoria de a vorbi clar şi vehement.
Putin nu trebuie să fie identificat cu naţiunea rusă, precum Brejnev era identificat cu naţiunea rusă, când a început războiul din Afganistan. Andrei Saharov, disidentul corect şi curajos, era vocea reală şi adevărată a Rusiei de atunci. Ani mai târziu, în parlamentul rus el a numit acest război „războiul ruşinos”.
Actualul război cu Ucraina a început prin anexarea Crimeii, iar provocările din estul ţării sunt ruşinoase, tragice şi periculoase. Ele sunt însoţite de decizii ale guvernului Putin care reprimă libertăţile democratice din Rusia.
Condescendenţa nu duce nicăieri. Putin nu este un politician de tip european, este un politician al cărui stil de viaţă este un permanent aventurism. Există semne ameninţătoare potrivit cărora el a deschis deja o cutie a Pandorei. Aventurieri şi şovini, iubitori de cuceriri şi de sânge pleacă din Rusia spre Ucraina. Înarmarea acestor bandiţi cu echipament militar de excelenţă este o crimă.
Noi, redactorii-șefi ai ziarelor europene, solicităm liderilor ţărilor din Uniunea Europeană să-l facă pe preşedintele Putin să pună capăt politicii sale agresive. Experienţa ne învață că dialogul cu Putin este o pierdere de timp – nu este susţinut de unitate şi fermitate. Putin nu este îngrijorat de opozanţi slabi şi nehotărâţi. Aparent, el vede ţările din Uniunea Europeană limitându-se la a vorbi, în timp ce Kremlinul persistă în a depăşi tot mai mult „liniile roşii”. Putin continuă să livreze arme şi mercenari în estul Ucrainei. El continuă să-şi adune trupele de-a lungul graniţei. Însă Ucraina are dreptul de a alege calea democraţiilor europene, iar ucrainenii au dreptul să trăiască într-un stat cinstit. Viitorul Uniunii Europene poate că se decide astăzi în estul Ucrainei.
Ţările din Uniunea Europeană trebuie să folosească toate mijloacele de presiune: stoparea livrării de orice fel de arme Rusiei şi sancţiuni politice şi economice. Solidaritatea împotriva lui Putin este adevăratul răspuns la adresa crizei ucrainene.
Semnează Adam Michnik, directorul editorial al cotidianului „Gazeta Wyborcza” și inițiatorul acestui comunicat de presă, care a fost publicat, de asemenea, în următoarele ziare europene:
Le Monde
Die Welt
El País
La Stampa
De Volkskrant
Der Standard
Hospodarske Noviny
Denník SME
Dario de Noticias
Lietuvos Rytas
Sursa: dn.se
Traducere de V.P.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!