Social

Scrisoarea săptămâni: N-avem dreptul să ignorăm valorile românești

Așa ceva nu întâlnești nici măcar într-o altă țară din fosta Uniune Sovietică. Chiar și în așa-numita autonomie găgăuză postul de televiziune de la Comrat, probabil nici nu știe că în țara asta care se numește R. Moldova, limba de stat e limba română și ei sunt obligați să o respecte, luând în considerare faptul că majoritatea găgăuzilor o înțeleg și o vorbesc, cu atât mai mult aproape jumătate din populație o alcătuiesc moldovenii, românii, bulgarii, ucrainenii. Nicio emisiune în limba de stat. De ce? Pentru că pentru conducerea de la Comrat boșii lor se află la Moscova și câteva pușlamale politice din vârful Puterii de la Chișinău vor voturi la alegeri. Cu tot respectul față de unii politicieni, care privesc lucrurile cu demnitate și patriotism, chiar dacă apar mai des la microfon, în realitate promovează rusificarea și slujesc fățiș emisarilor ruși. Bâlbâindu-se în rusă ne cântă osanale despre binele ce va veni dinspre Est. Ca și cum binele acesta noi nu l-am văzut și nu l-am simțit pe pielea noastră. În ultimul timp, aproape toate discuțiile pe teme politice se fac în limba rusă, ce multă lume n-o înțelege. Așa-numiții politicieni de stânga, mai ales Dodon, Bătrâncea, Novac, Ciubașenco, Roșca fac declarații provocatoare contra conducerii statului, contra cursului european și relațiilor cu vecinii, mai ales contra României. Proruși și românofobi prin declarațiile lor populiste și mincinoase, seară de seară, zâmbesc, gesticulează în fața noastră căutând să atragă de partea lor cât mai mulți susținători. De aici, de la sud, de la un colț de țară, vă spunem:
– Vă înșelați!!! Doar provocări și chemări la instabilitate, nimic altceva din discursurile voastre. Noi vă privim ca pe niște actori proști din piesele lui Caragiale.

Ultima trăsnaie a spus-o Dodon că în 1944, țara noastră a fost eliberată de fasciști și români de trupele sovietice. Dacă el a studiat istoria acestui stat după V. Stati, ori V. Stepaniuc, i-aș da dreptate. Dar adevărul este altul, pe care ei nu-l recunosc, fiindcă nu intră în planurile celor de la Est.

Cetățenii vor să trăiască în pace, s-au săturat de ei. Pentru aceștia orice succes al actualei guvernări, le provoacă alergie, ură față de tot ce e bun sau se face pentru binele poporului.

Și totuși un lucru nu înțelegem, de ce, pentru activitatea lor distructivă, instituțiile statului nu le închide gura sau de ce nu sunt sancționați? Tăcerea lor va agrava și mai mult stabilitatea în țară, mai ales acuma în perioada electorală.

E regretabil faptul că de la 89 încoace, niciun președinte sau politician nu spune adevărul că Basarabia (o provincie agrară românească) n-a fost țară, ea a apărut pe harta Uniunii Sovietice după cel de-al doilea război mondial sub numele de RSSM. Deci, ruptă de la Țara-mamă, România a pus granițele pe Prut. Dar trebuie să recunoaștem că în cei 25 de ani de independență RM n-a obținut succese mari în integrarea europeană cum am sperat de la ‘89 încoace. De mulți ani suntem pe ultimul loc în Europa. Păcatul nostru cel mare este că tot liderii comuniști și lichelele proruse stau la conducerea statului. Poziția lor politică e bine știută – mai aproape de Rusia și mai departe de Europa. Nu în zadar majoritatea emisiunilor televizate sunt în limba rusă.

Ca cetățean de rând al acestei țări, știu că dușmanul națiunii românești din Basarabia nu este din exterior, ci din interior. N-avem dreptul, domnilor conducători și politicieni, să ignorăm valorile noastre naționale românești moștenite de la părinți, bunici și străbuni. Ei ni le-au transmis nouă, iar noi generațiilor viitoare. Limba de stat în țara noastră trebuie să ne unească. Dacă acolo sus, nu o puteți face, plecați!
Mă adresez vouă, domnilor Dodon, Voronin, Bătrâncea, Usatâi, Ciurea și altor politicieni ce înmulțesc neghina în Țară. Ajunge. Ați demonstrat de ce sunteți capabili. Toată lumea a înțeles că fără schimbarea clasei politice nu avem niciun viitor. Și dacă se vorbește mult despre Unire, vreau să spun următoarele: Unirea s-a făcut în 1918, e vorba de revenire la țara părinților și a strămoșilor noștri, drumul nostru spre lumea civilizată a Europei e împreună cu România. Altă cale nu avem!

Ion Dobrescu, Cahul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *