Istorie

Scrisori din Basarabia: „Ah! de ce aceste medalii nu le pot arde pieptul…”

Pieptul d-lui Tulceaninoff şi al d-lui C… vor fi decorate cu Stanislaff clasa 2 şi toţi cei cari compuneau deputaţiunea vor avea câte o medalie de argint. Aşadar serviciul credincios va fi recompensat şi cei cari şi-au renegat patria vor avea câte o decoraţiune care le va aminti fapta frumoasă. Ah! de ce aceste medalii nu le pot arde pieptul pentru a mai încălzi aceste inime ce avuseră cinismul de a bate chiar atunci când şefii deputaţiunii lor rostiră cuvintele blestemate şi pline de o ruşine eternă.

În corespondenţa mea recentă v-am menţionat faptul că s-a efectuat de către nişte tineri români şi cari au crezut de cuviinţă să redigereze un protest iscălit de dânşii pentru a protesta contra faptelor necalificabile comise de către nişte indivizi în numele poporului român din Basarabia.(…)

(…)În momentul de faţă societatea noastră se află mult preocupată cu mişcarea armatelor stabilite în sudul Rusiei. Trei regimente de husari, cari avură cartierul lor în Elisavetograd, au primit ordin să se permute în Basarabia, pentru a stabili cartierul lor în judeţele Hotin, Bălţi şi Orhei. Ofiţării acestor regimente în mare număr au şi sosit, intendenţa s-a stabilit provizoriu aici la Chişinău pentru a organiza aprovizionarea regimentelor. Regimentul de cazaci, care până acum se afla în judeţul nostru, a primit ordin să se permute spre sudul Basarabiei unde, se zice, va fi pus în serviciul inginerilor militari care au ordin de a efectua nişte lucrări pe litoralul percurs de vechea linie ferată Reni-Bender, care va fi restabilită şi al cărei material mişcător va fi mărit prin cedarea vagoanelor şi locomotivelor căii ferate Kursk-Kiev.

Este foarte natural că mişcarea care se face în sânul societăţii noastre este bazată pe nişte presimţiri că toate acestea nu se fac în zadar şi că guvernul rus se pregăteşte pentru nişte eventualităţi care se vor da pe faţă în decursul anului curent. (…)

Basarab,
Chişinău, 12 ianuarie 1882

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *