Economie

Scumpirile se ţin lanţ în R. Moldova

Majorări mai semnificative s-au atestat la cartofi – cu 14,7%, legume – cu 8,3 %, ouă – cu 7,8 %, zahăr – cu 5,4 % şi la fructe cu 4,5%.

Creşterea preţurilor la produse alimentare în ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010

Ana Cuceareavâi, şefa Direcţiei preţuri din cadrul Biroului Naţional de Statistică, a menţionat că, în luna ianuarie, creşterea preţurilor la servicii şi produse nealimentare nu a fost atât de spectaculoasă. „Au fost zile de sărbători, lumea s-a odihnit, iar consumul a fost moderat. Din februarie, însă, preţurile răbufnesc vertiginos, odată cu scumpirea tarifului la gaze, căldură, carburanţi. Acest salt a afectat foarte mult piaţa alimentară”, spune funcţionara.

Creşterea preţurilor la servicii şi produse nealimentare în ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010

Creşteri spectaculoase de preţuri în lume

În Rusia alimentele s-au scumpit cumplit, iar la nivel global, în ianuarie 2011, preţurile la alimente au atins cotele maxime în istorie. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele preţurilor pentru produsele alimentare, în ultima lună, a crescut, cu 3,4 la sută faţă de luna decembrie a anului trecut.

Conform calculelor FAO, în ianuarie 2011, preţurile la cereale au crescut cu 3%, în timp ce preţurile pentru seminţele oleaginoase au crescut cu 5,6%. Costul produselor lactate a crescut cu 6,2%, iar la zahăr – cu 5,4%. Doar preţul cărnii a rămas neschimbat.

Creşterea preţurilor la alimente, la nivel global, în 2011 faţă de 2010


Potrivit Serviciului Federal de Stat de Statistică din Rusia, nici această ţară nu a fost ocolită de creşterea vertiginoasă a preţurilor la alimente în 2010, care au sărit cu 14,7%. Astfel, la uleiuri şi grăsimi preţul a crescut cu 23,6%, la produsele lactate – 17%. Preţurile la pâine şi cereale, precum şi la fructe a crescut cu 13% şi, respectiv, cu 12,3%. Iar la carne şi produse din carne au crescut cu 5,5 la sută.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură notează că, de la începutul anului 2011, în lume preţurile la produsele alimentare au ascensiunea, după o creştere constantă, timp de şapte luni, în 2010. Aceste scumpiri au fost cauzate de randamente scăzute în agricultură, din cauza dezastrelor naturale în întreaga lume, în special şi de incendiile forestiere în Rusia. Creşterea bruscă a costului la produsele alimentare a devenit una dintre cauzele revoltelor populare în Tunisia şi Egipt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *