Scurgeri de documente clasificate: Un ”număr semnificativ” de documente au fost ”falsificate”, susține președinția sud-coreeană
Un ”număr semnificativ” de documente clasificate ale serviciilor secrete americane referitoare la Coreea de Sud, documente care au ajuns, alături de altele, în ultimele săptămâni în mediul online, au fost ”falsificate”, a declarat marţi, 11 aprilie, preşedinţia sud-coreeană, informează AFP şi Agerpres.
Această scurgere, care potrivit Pentagonului creează un risc ”foarte grav” pentru securitatea naţională a SUA, a cauzat tensiuni diplomatice. Unele dintre aceste documente divulgate par să indice că Washingtonul adună informaţii despre aliaţii săi, printre care Israelul şi Coreea de Sud.
Potrivit unor informaţii apărute în presă, mai multe documente dezvăluie îngrijorări în rândul unor înalţi responsabili ai securităţii naţionale sud-coreene, care au reţineri în a vedea că arme şi muniţii produse în ţara lor ajung să fie utilizate în Ucraina. O astfel de eventualitate ar constitui o încălcare a politicii Seulului, ce constă în a nu vinde nicio armă unor ţări aflate în război.
Marţi, în timpul unui apel telefonic, miniştrii apărării american şi sud-coreean au apreciat cu toate acestea că ”un număr semnificativ din documentele respective a fost falsificat”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei sud-coreene.
Potrivit Reuters, în timpul acestei convorbiri telefonice, care a avut loc la cererea ministrului american Lloyd Austin, acesta a oferit explicaţii cu privire la informaţiile din mass-media referitoare la scurgerea de documente şi a promis că va comunica îndeaproape asupra acestei probleme cu Coreea de Sud.
Zeci de fotografii cu documente circulă de cel puţin câteva săptămâni pe reţelele sociale şi servicii de mesagerie precum Twitter, Telegram şi Discord.
Pentagonul a declarat că încearcă să afle dacă documentele sunt într-adevăr autentice şi a declarat că cel puţin unul dintre ele pare să fi fost falsificat.
Scurgerea de documente a determinat responsabili americani să dea asigurări aliaţilor lor, printre care Coreea de Sud, care a furnizat un ajutor umanitar şi neletal Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse asupra acestei ţări, în 2022.
Dezvăluirea unor presupuse discuţii cu privire la subiectul Ucrainei între înalţi responsabili ai securităţii naţionale a suscitat critici în Coreea de Sud cu privire la vulnerabilitatea comunicaţiilor în cadrul unor administraţii-cheie ale ţării, precum preşedinţia.
Unii parlamentari sud-coreeni din cadrul principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat, au exprimat luni ”un puternic regret” cu privire la presupusa supraveghere americană, calificând-o drept încălcare clară a suveranităţii naţionale şi o breşă majoră de securitate a administraţiei lui Yoon.
Cu toate acestea, biroul de presă a preşedintelui Yoon Suk Yeol s-a apărat marţi, afirmând că dispune de o ”securitate foarte solidă” şi că acuzaţiile de interceptare telefonică sunt ”minciuni lipsite de temei”. De asemenea, acesta a subliniat că orice încercare de a zdruncina alianţa sa cu SUA este un act ce “compromite interesul naţional”.
Yoon urmează să efectueze o vizită de stat în SUA în aprilie. Preşedintele sud-coreean ar urma să aibă o întrevedere la Washington cu omologul său Joe Biden, pe 26 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!