ActualitateEconomie

Se cheltuie o sumă uriașă post-dezastru

Disputa dintre România și Ucraina asupra canalului Bâstroe, din Delta Dunării, a fost tranșată, dar pagubele au rămas. Ministerul Mediului din România va efectua un studiu ”post-dezastru” pentru a vedea efectele dragărilor efectuate de către partea ucraineană. Pentru tot acest proiect, România va cheltui 5 milioane de lei.

”Având în vedere situația transfrontaliară a corpului de apă Bâstroe, cauzată de lucrările efectuate de partea ucrainiană, se impune asigurarea finanțării studiului privind monitoringul calității componentelor fizico-chimice și biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării” pentru continuarea monitorizării acestuia în scopul adoptării unor măsuri de protecție corespunzătoare ecosistemelor acvatice din această zonă”, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Mediului. România și Ucraina au încheiat legal disputa Bâstroe România și Ucraina au rezolvat o dispută veche de 20 de ani – Canalul Bâstroe. Ministerul Mediului din România anunță că Ucraina poate continua lucrările la canalul navigabil Bâstroe. Rămâne, însă, condiția ca proiectul să respecte cu prevederile de protecție a mediului. Această decizie vine în urma respectării pașilor procedurali prevăzuți de Convenția de la Espoo și Acordul bilateral dintre guvernele României și Ucrainei, semnat la 18 noiembrie 2022, se menționează în comunicatul Ministrului Mediului.

Ucraina și România au rezolvat o dispută de lungă durată cu privire la construcția canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră de către partea ucraineană, a anunțat sâmbătă, pe Facebook, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleț. Ministrul a reamintit că litigiul se referea la obligațiile Ucrainei în temeiul Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo). Litigiul a fost soluționat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția Espoo de la Geneva.
“Suntem dispuși și capabili să găsim un teren comun și să corectăm greșelile trecutului”, a scris ministrul pe Facebook. La ultima reuniune a Convenției de la Espoo, de pe 14-15 decembrie, delegația ucraineană a declarat că a luat toate măsurile necesare pentru încetarea proiectului inițial, considerat neconform. Ce este Convenția de la Espoo La 26 februarie 1991, Comunitatea și statele membre au semnat Convenția de la Espoo a Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite – CEE/ONU privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (denumită „convenție”). Documentul a fost aprobat de Comunitate la 27 iunie 1997. România a aderat la Convenția de la Espoo în 2001. Autoritățile ucrainene au emis o autorizație privind protecția mediului pentru proiectul Bâstroe, cu condiția inițierii unui program de monitorizare a speciilor de interes din Delta Dunării, cum ar fi sturionii, dar și a ecosistemelor protejate, înainte de începerea oricăror lucrări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Prosteală, să mai păpăm niste bani aiurea.
    Sutele de pensiuni, sutele de barci rapide alea nu distrug ecosistemul te pomenesti.
    Chiar la o lună după scandalul in care o adunătura de ……zbierau că se distruge delta,seacă delta, vine primarul din Jurilovca foarte mandru, să povestească despre dezvoltarea satului, cate pensiuni s-au construit, de la două vaporașe a ajuns la patruzeci….
    Nu am auzit pe nicaieri vreun comentariu despre efectul devastator asupra mediului adus de această așazisă dezvoltare.
    O să ajungă si delta cum a ajuns Branul, te duci la munte sa te plimbi printre betoane,pensiuni,viloaie de cocalari.
    Pe platou la Piatra Arsă de cand au facut drum nu mai există pajistea alpină. Mașină,cocalar,gratar,mașină,cocalar,gratar, asta este imaginea.
    Mă opresc că imi vine greață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *