Politică

(SE POATE MAI RĂU?) Pe ce loc se situează Republica Moldova în clasamentul mondial privind independența justiției

Astfel, țara noastră noastră este surclasată de Ucraina (140), de state ca Mozambic (123), Rusia (109), Mongolia (108), Uganda (106). România se situează pe locul 84.

Dintre statele baltice, Estonia are cel mai independent sistem de justiției, clasându-se pe locul al 19-lea, înaintea SUA, care ocupă poziția 30. Letonia se clasează pe locul 58, iar Lituania pe 71. Georgia este pe locul 65.

Țara noastră a coborât nouă poziții din 2012, când s-a clasat pe locul 132.

În topul clasamentului, țara considerată ca având cel mai independent sistem judiciar, este Noua Zeelandă, urmată de Finlanda, Danemarca, Norvegia și Hong Kong.

Situația justiției rămâne una precară, deși Republica Moldova a primit fonduri substanțiale din partea Uniunii Europene pentru reformarea acestui sector. Astfel, Uniunea Europeană a alocat suma de 60 de milioane de euro prin Programul „Suport pentru reformele din sectorul justiției”, care se va derula până în 2016.

World Economic Forum este o insituție internațională al cărei obiectiv este să îmbunătățească situația din lume prin cooperare între domeniile public – privat.

Sursa: reports.weforum.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *