ActualitateExterne

Se rupe lanțul de iubire în politica din Germania! Liderul opoziţiei vrea să-l dea jos pe Olaf Scholz

Se rupe lanțul de iubire în politica din Germania! Liderul opoziţiei vrea să-l dea jos pe Olaf Scholz

Liderul formaţiunii de opoziţie din Germania Uniunea Creştin-Democrată (CDU) Friedrich Merz cere ca actuala coaliţie de la guvernare condusă de Olaf Scholz să fie înlocuită, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Merz a declarat pentru dpa că este pentru o tranziţie promptă la un guvern federal conservator condus de CDU şi de formaţiunea soră din Bavaria Uniunea Creştin-Socială (CSU), în contextul disputei privind bugetul dintre partidele care formează actuala coaliţie de guvernare.

El şi liderul CSU Markus Soder sunt “de acord că vrem să înlocuim acest guvern cât de curând posibil”, a declarat liderul celui mai mare grup parlamentar de opoziţie din Bundestag pentru dpa.

Dacă coaliţia eşuează, ar putea fi luată în considerare organizarea de alegeri parlamentare pe 9 iunie, în aceeaşi zi în care au loc alegeri europene, a spus el.

Totuşi, drumul către organizarea de alegeri anticipate este complicat. În primul rând, cancelarul Olaf Scholz (SPD) ar trebui să piardă un vot de încredere în parlament, situaţie care nu se întrevede în prezent, potrivit dpa.

În condiţiile în care ar avea loc alegeri simultane federale şi europene, scrutinul pentru Parlamentul European ar putea fi consolidat de o prezenţă ridicată, a spus Merz.

Există temeri că AfD ar putea avea un rezultat bun în 2024, iar unii speră că o prezenţă mai mare la vot ar putea preveni acest lucru.

Merz a fost sceptic în privinţa propunerii lui Soder privind o nouă mare coaliţie, un guvern format de CSU şi SPD. Întrebarea este dacă “chiar matematic este de ajuns pentru o coaliţie cu un SPD care continuă să se marginalizeze singur?”, potrivit lui Merz.

“SPD este acum la 14%. Nu mai poţi forma o mare coaliţie cu un astfel de partid”, a adăugat el.

“Sigur nu mergem la alegeri cu o declaraţie că vrem să facem o coaliţie”, a mai spus Merz.

CDU/CSU este în prezent evaluată în sondaje cu o cotă de 31-34%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *