Secretarul CEC: La alegerile locale generale, cetățenii vor putea vota și cu pașaportul
La alegerile locale generale din 5 noiembrie, cetățenii vor putea vota, în premieră, și cu pașaportul, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alexandru Berlinschi, transmite Radiomoldova.
De asemenea, el s-a referit și la modificarea Codului Electoral care prevede ca termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni, până la data primului tur de scrutin.
„La data de 5 august a expirat acea posibilitate de efectuare a oricăror modificări pe partea ce ține de domiciliu sau de reședință, dar totodată reamintesc că în cadrul acestor alegeri locale a fost extinsă lista actelor în baza cărora alegătorii pot vota. Adică până în prezent, când vorbeam despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării, un alegător putea să voteze în baza buletinului de identitate și a buletinului de identitate provizoriu. Acum alegătorul poate vota și cu pașaportul, chiar dacă vorbim despre alegeri locale generale. Însă aici este aplicată și o a doua regulă. În calitate de alegător trebuie să mă regăsesc în lista electorală de bază”, a declarat Berlinschi.
Totodată, șeful echipei de analiză al misiunii Promo-LEX, Igor Bucătaru, a precizat că alegătorii care-și vor stabili domiciliul sau reședința într-o altă circumscripție mai târziu de 5 august, nu vor putea vota în cadrul alegerilor locale generale. La fel, aceste persoane nu vor putea vota nici în localitatea unde anterior au avut domiciliul.
Astfel, potrivit acestuia, modificarea în Codul Electoral a fost necesară pentru a împiedica migrația electorală.
„Întâmplător sau nu, dar în ajun de alegeri, de exemplu în anumite localități, se „umfla” numărul de alegători, apăreau persoane și schimbau reședința. În acest sens, acea migrație artificială, acel turism electoral era un fenomen recunoscut și demonstrat. Specificul alegerilor locale este că eu voi vota acolo unde am domiciliu sau reședința. La alegeri locale generale, cetățenii aflați peste hotare nu vot putea vota. Aici este o altă modalitate, probabil prin contribuții financiare, prin donații. Cei de peste hotare pot să doneze eventual pentru concurenți în cadrul campaniei electorale”, a declarat Igor Bucătaru.
Vă amintim, modificările la Codul Electoral au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie anul curent, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.