Politică

Secretarul general al NATO și Iohannis la Bruxelles: Va trebui să creștem prezența la frontiera de est a NATO

"Va trebui să creştem prezenţa la frontieră de est a NATO şi va trebui să realizăm şi să implementăm o forţă de intervenţie rapidă. Este un proces în desfăşurare, dar cu certitudine vom consolida măsurile luate pentru protejarea aliaţilor", a spus şeful NATO, care a vorbit laudativ despre decizia României de a majoră bugetul Apărării până la 2% din PIB.

"Voi folosi exemplul României pentru celelalte state membre, dacă România a reuşit să crească bugetul, e un exemplu şi mulţumesc României pentru decizia luată", a subliniat acesta.

"E important să menţionăm că legat de ce s-a inatamplat la Paris, NATO îşi va întări eforturile de a lupta împotriva terorismului. Apreciem România pentru contribuţia în Kosovo şi pentru participarea la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă. Ştim că scutul e de o mare importantă. România şi NATO sunt anagajate să susţină Republica Moldova. Trebuie că noi să sprijinim şi Ucraina şi să contribuim la securitatea în regiunea. NATO e pregătită să facă tot ce poate pentru apărarea aliaţilor şi lucrăm la planul de intervenţie rapidă. Am discutată cu dl preşedinte implementarea programului. Va trebui să creştem prezenţa la frontieră de est a NATO şi va trebui să realizăm şi să implementăm o forţă de intervenţie rapidă. Este un proces în desfăşurare, dar cu certitudine vom consolida măsurile luate pentru protejarea aliaţilor. Am discutat şi decizia României privind bugetul pentru Apărare. Trebuie reduse tăierile bugetare pentru Apărare şi să trecem la creşteri de alocări bugetare până vom ajunge la 2% din PIB. Voi folosi exemplu României pentru celelalte state membre, dacă România a reuşit să crească bugetul, e un exemplu şi mulţumesc României pentru decizia luată", a spus Jens Stoltenberg. 

Vizită mea confirmă angajamentul ferm al României faţă de NATO. L-am asigurat pe secretarul general de întreagă susţinere pentru toate eforturile Alianţei. Am avut o discuţie foarte bună, plină de substanţă. 2014 a pus Europa în faţă unor provocări de securitate greu de imaginat. Asistăm îngrijoraţi la intervenţiile militare ilegale şi încălcarea integrităţii teritoriale a unor state. Am convenit că este momentul să reconfirmăm prin acţiuni ferme solidaritatea la nivelul alianţei, pentru a arată că spiritul Articolului 5 e la fel de puternic acum că la momentul fondării NATO. Pentru România e foarte important procesul de punere în aplicare a deciziilor de la ultimul Summit. Am abordat subiectul cheltuielilor de Apărare. L-am informat pe secretarul general că România a proiectat atingerea în 2017 a nivelului de 2% din PIB şi păstrarea nivelului pentru cel puţin 10 ani. Am discutat despre nevoia de susţinere din partea ţărilor din vecinătatea estică. Ucraina, Moldova şi Georgia trebuie să primească atenţia sporită a NATO. L-am informat pe secretarul general despre progresele bazei de la Deveselu, care are o natură defensivă, şi care va deveni operaţională în acest an. Am confirmat şi contribuţia semnificativă a României la misiunea nATO din Afganistan în spiritul solidarităţii din Alianţa", a spus Klaus Iohannis.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *