Șefa PA, Veronica Dragalin, consideră că ședințele de judecată trebuie să fie publice
Dacă presa ar avea liber la ședințele de judecată, ar vedea că sunt procurori și judecători care nu aplică legea, ci comit crime. Astfel a declarat vineri, 16 septembrie, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul unor dezbateri privind combaterea corupției. Pentru curățarea sistemului este nevoie de transparență, iar ședințele de judecată trebuie să fie cu ușile deschise, a subliniat Veronica Dragalin, transmite JurnalTV.
„Noi, dacă am deschide ușa și am invita mass-media să vină la ședință, să vadă documente pe care le văd eu, să înțeleagă ce probe avem noi, ce infracțiuni investigăm. Dacă voi toți, ați avea oportunitatea să vedeți tot ce văd eu, ar fi mai clar care sunt procurorii și judecătorii care nu aplică legea, dar comit crime. Transparența este foarte importantă, chiar și Convenția Europeană scrie clar că procesul de justiție trebuie să fie unul transparent”, a declarat Dragalin.
Potrivit șefei PA, combaterea corupției va fi imposibilă atâta timp cât sunt corupți cei, care fac justiție. O soluție ar fi acordul de recunoaștere a vinovăției, care există în sistem, dar care nu este aplicat corespunzător.
„Dacă o astfel de persoană vine la noi și ne oferă informații, cooperează cu ancheta și prindem acel judecător sau procuror, noi îi putem oferi niște beneficii. Putem să-i promitem că nu va pleca la închisoare pe cinci ani de zile, dar îi dăm o sentință mai blândă pentru că ne-a ajutat. Dacă am avea astfel de instrumente am putea găsi mai multe persoane, care ar avea curajul să ne ofere astfel de informații. Acum, noi nu le putem promite nimic”, a adăugat ea.
Veronica Dragalin crede că pentru a rezolva problemele existente, instituția pe care o conduce trebuie să fie independentă.
„Să creăm un grup de lucru cu ofițeri nu doar din Procuratura Anticorupție, pentru că noi în instituție avem doar 15 ofițeri. Ne trebuie să aducem persoane și de la SPIA, și de la SIS ca să ne ajute. Eu singură nu pot forma acest grup, pentru că trebuie să fie aprobat de procurorul general. Dacă aș avea eu posibilitatea să iau niște decizii de mâine sau de poimâine lucrurile ar merge altfel și am ajunge la niște rezultate. E greu, dificil, dar e posibil”, a mai adăugat Veronica Dragalin.
De asemenea, ea consideră că Procuratura Anticorupție (PA) trebuie să aibă competența în a solicita Consiliului Superior al Magistraturii ridicarea imunității judecătorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
În primul rând trebuie de început cu începutul : repartizarea dosarelor absolut publică , nu doar cu o ”Încheiere” cum că s-a făcut dar imposibil de verificat. Ședințele de judecată să fie petrecute în săli cu acces liber. Judecătorii să dispună microfon că să se audă clar pronunțarea, comunicarea- adesea judecătorul vorbește atât de încet că aparatura nu înregistrează pronunțarea slabă . La dorința părți(lor) să fie permișă înregistrarea audio/video a ședinței, fără ca judecătorul să poată interzice, doar în cazuri excepționale. Decizia să fie motivată, nu doar indicând cadrul juridic , Probele să fie descrise valoarea fiecărei asupra cauzei și a deciziei.