CSI / Rusia

Șeful celei mai mari bănci rusești deplânge că rubla este „nejustificat” de slabă față de dolar

Herman Gref, directorul executiv al celei mai mari bănci din Rusia, afirmă că rubla este „nejustificat” de slabă față de dolar în condițiile în care Banca Centrală de la Moscova a luat măsuri pentru remedierea situației, relatează Markets Insider și Hotnews.

„Rubla este nejustificat de slabă în rata de schimb”, a declarat Gref, CEO-ul Sberbank, într-un interviu acordat televiziunii Rossiya 1, care a fost citat și de Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Gref a spus că rata de schimb ar trebui să fie de 80-85 de ruble pentru un dolar, afirmând că această estimare se bazează pe o „analiză detaliată a valorii fundamentale” a monedei naționale a Rusiei.

Chiar dacă s-a apreciat ușor după ce Banca Centrală de la Moscova a majorat de urgență rata dobânzii de referință cu 350 de puncte de bază, până la 12% pe 15 octombrie, rubla și-a continuat ulterior trendul general de depreciere față de dolar.

De la începutul lui 2023 moneda națională a Rusiei și-a pierdut în jur de 30% din valoare, ajungând acum la o rată de schimb de 96,5 de ruble pentru a cumpăra un dolar. În data de 10 a lunii trecute rușii au avut nevoie de 100 de ruble pentru a cumpăra un dolar, cea mai proastă rată de schimb pentru moneda rusă după primele zile ale războiului din Ucraina.

Herman Gref afirmă însă că este optimist că rubla își va inversa trendul de depreciere dacă „guvernul ia măsurile potrivite și găsește o cale de a rezolva situația”.

Putin a dat noi asigurări privind rubla

Bancherul rus a făcut aceste afirmații la doar două zile după ce Vladimir Putin a încercat să calmeze spiritele privind evoluția monedei naționale a țării, vorbind despre acest subiect la Forumul Economic Estic organizat la Vladivostok.

„În general nu cred că există aici probleme sau dificultăți insurmontabile”, a spus el cu referire la slăbiciunea rublei.

Banca Centrală condusă de tehnocrata Elvira Nabiullina a majorat luna trecută dobânda de referință după ce consilierul economic al lui Putin a lansat un atac rar în presa rusă la adresa politicilor monetare ale țării.

„Principala sursă a deprecierii rublei și accelerării inflației este politica monetară blândă”, a acuzat Maxim Oreșkin, principalul consilier economic al Kremlinului, adăugând că „banca centrală are toate instrumentele pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și asigura că dobânzile la care se oferă credite sunt reduse la niveluri sustenabile”.

Timothy Ash, un strateg de la firma de investiții BlueBay Asset Management de la Londra, afirma la momentul respectiv pentru Business Insider că „deprecierea rublei este o acuzație incriminatoare față de războiul Rusiei din Ucraina”.

Potrivit acestuia, slăbirea monedei naționale a Rusiei „este alimentată nu doar de facturile mai scăzute la energie din cauza pierderii majorității afacerilor cu gaz din Europa, ci și de către succesul plafonării prețului la petrolul rusesc de către G7, costurilor mai ridicate a importurilor din cauza sancțiunilor și apoi a fugii continue a capitalului” din țară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *