CSI / RusiaExterneMoldovaRăzboiUcraina

Șeful FSB acuză într-o intervenție rară că Occidentul incită R. Moldova să intre în războiul din Ucraina

Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a acuzat joi, 1 iunie, într-o intervenție rară că Occidentul incită „în mod activ” Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina.

Acesta a făcut comentariul la o reuniune a membrilor Consiliului șefilor agențiilor de securitate și serviciilor speciale din statele membre ale Comunității Statelor Independente, organizația informală din care fac parte mai multe foste țări sovietice.

„Ucraina a devenit o rampă de lansare pentru războiul împotriva Rusiei și activitățile subversive împotriva Belarusului. Occidentalii atrag în mod activ Republica Moldova să participe la conflictul ucrainean, îndemnând-o să curețe Transnistria cu forța”, a spus el.

Declarația sa vine în contextul în care 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se află joi în Republica Moldova pentru a participa la Bulboaca, o localitate aflată la câțiva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, la a doua reuniune a Comunității Politice Europene.

Aceasta este o inițiativă a președintelui Franței, Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene.

Stuctura include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, printre care și Republica Moldova, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Marea Britanie.

Intervenția de joi a lui Aleksandr Bortnikov este una extrem de rară, el având de foarte puține ori comentarii sau chiar apariții în public, spre deosebire de Serghei Narîșkin, omologul său de la Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

Republica Moldova vrea să iasă din organizația condusă de Rusia

Comentariul făcut de Bortnikov la reuniunea șefilor agențiilor secrete ale statelor membre ale CSI are loc în contextul în care președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat la jumătatea lunii mai inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din organizație.

Grosu a declarat pe 15 mai că CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență.

„Noi nu mai putem sta la masa discuțiilor cu un stat agresor”, a subliniat el.

Faptul că Republica Moldova ar putea părăsi CSI a fost anunțat pentru prima dată de Nicu Popescu, ministrul de externe de la Chișinău, în luna ianuarie a acestui an.

„În CSI nu vedem procese care au loc și care ar fi în interesul Republicii Moldova. Au loc unele întâlniri, dar noi nu participăm la ele. Acesta este răspunsul nostru la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. La export noi avem probleme încă din anul 2006, iar odată cu trecerea timpului vedem că această organizație devine tot mai puțin relevantă pentru țara noastră”, afirma acesta atunci.

Grosu făcea referire la faptul că președintele moldovean Maia Sandu și guvernul pro-rus de la Chișinău nu participă la reuniunile CSI.

De altfel Maia Sandu a fost singurul șef de stat al unei țări membre a CSI pe care Vladimir Putin nu l-a felicitat cu ocazia Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial, celebrată de Rusia și statele aliate pe 9 mai.

Mutarea Chișinăului de a pleca din CSI vine după ce președintele Maia Sandu a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova pe baza unui plan prestabilit, cu intervenția unor actori politici din interiorul țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Secolul 21, secolul curent sau cum vrei tu să-i spui… Se spune că gura (condeiul În cazul de față) păcătosului adevărul grăiește…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *