Șeful separatiștilor transnistreni a criticat noile taxele de import și export impuse de către Chișinău
Liderul regiunii separatiste transnistrene a denunţat vineri introducerea taxelor de import şi export, declarând că autorităţile centrale de la Chişinău încalcă drepturile fundamentale şi zdrobesc afacerile, informează Reuters, citat de Agerpres.
Transnistria s-a desprins de Republica Moldova înaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991 şi apoi a purtat un scurt război cu noul stat independent, cu care coexistă, cu puţine incidente, de mai bine de 30 de ani. Aproximativ 2.000 de “forţe ruse de menţinere a păcii” sunt instalate la “graniţa” comună.
Problema statutului Transnistriei a căpătat o nouă semnificaţie, deoarece Uniunea Europeană a convenit să lanseze discuţii privind aderarea la UE cu autorităţile pro-europene ale Republicii Moldova.
Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat că R. Moldova a acţionat fără avertisment. Încheierea dreptului regiunii sale de a exporta şi importa mărfuri fără taxe vamale, a spus el, este “înfrângere morală” ce încalcă valorile umanitare proclamate ale UE.
“Facem apel să reconsideraţi acest lucru şi să veniţi la masa negocierilor”, a spus Krasnoselski într-o intervenţie televizată.”Aceasta este o manifestare de slăbiciune. Discuţia şi dialogul sunt o dovadă de forţă. Ceea ce aţi făcut ne pune pe un drum spre nicăieri, spre un gol… iar oamenii care locuiesc aici vor avea de suferit”.
Oamenii de afaceri şi alţi cetăţeni trec în mod obişnuit dintr-o parte în alta fără dificultate, iar taxele erau colectate anterior de autorităţile separatiste ale Transnistriei.
Impunerea unei taxe plătibile către autorităţi centrale ale Republicii Moldova ar pune oamenii de afaceri din enclavă în dificultate financiară şi ar spori tensiunea între cele două părţi.
Până nu cu mulţi ani în urmă, regiunea separatistă a fost acuzată că, sub acoperirea statutului său de reimpunere a unor taxe vamale, făcea contrabandă în masă cu o serie de bunuri şi chiar cu arme.
Transnistria primeşte o asistenţă considerabilă din partea Rusiei, inclusiv aprovizionarea cu gaze naturale pentru care nu i se solicită nicio plată.
Discuţiile pentru rezolvarea conflictului separatist au stagnat de câţiva ani, dar cu un efect redus asupra vieţii de zi cu zi în ţara aflată între Ucraina şi România, stat membru al UE.
Autorităţile de la Chişinău nu au făcut niciun comentariu cu privire la plângerile lui Krasnoselski. Oficialii au menţionat însă introducerea unor reguli aplicabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova drept un pas legal vital în reintegrarea regiunii separatiste.
În ultimele luni, preşedinta Maia Sandu a sugerat că R. Moldova ar putea lua în considerare aderarea la UE în două etape, iniţial fără Transnistria, după care urmând să fie realizată reunificarea. Ca precedent este invocat cazul Ciprului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
da cum ai crezut tu ? cam de ce ar trebui voi sa fiti avantajati, toata lumea plateste impozite atat in UE cat si in Rusia , voi ce, sunteti cu stea in frunte ?
Bai Kakoselski, inca n-ai plecat la mamitzica ta ruSSia ?
Nu vezi si nu simti ca zilele tale sunt numarate pe teritotiul Republicii Moldova ?
Bine le face Krasnoselski ! Asa merita prostii ! Sa vedem cat suporta. Pt ca nu au vrut sa faca ce trebuia.
…dar ,cam ce trebuia să facă ? Explică clar .
Respublika pobedistî de rit moscălesc trebuia să separe apele precum a făcut Moise cu toiagul la Marea Roșie: pe de o parte moldoveni români pe de altă parte rușii și cozile lor de topor maldaivănești. Dar moldoveni români, se pare că, nu mai există în “mărețul” pobedistan așa că în permanență s-a mers prin călcarea pe greble, care de care mai moldoveniste și mai patrihotice. Așa că acum trăitorii în acest spațiu au ceea ce și-au dorit cu ardoare: un pobedistan sovieto-bolshevik cu iz maldaivănesc ce, chipurile, o să intre în UE la o dată și într-o formă neprecizată.
Ce trebuie să facă acum??? Absolut nimic, e minunat totul așa cum este: în stilul ăsta și ultimul unionist din România o să se gândească de mai multe ori cine sunt “frații” din RM și o să procedeze ca atare. Hai, tăt normal șî bravo, curve “as usual”!!!
Ti-a explicat Burebista clar ce trebuia sa faca. Si pe de alta parte, tu te prefaci ca nu nici nu stii, iti trebuia explicat cu de-amanuntul, ca la copiii mici, ceea ce era alb ca lumina zilei de 32 de ani.