Actualitate

Șeful SIS, despre un eventual flux de cetățeni din stânga Nistrului care ar fugi din calea „mobilizării”: Suntem cu ochii pe regiunea transnitreană

În contextul mobilizării anunțate de Federația Rusă, Seriviciul de Informații și Securitate de la Chișinău este cu ochii și pe regiunea transnistreană, declară șeful SIS, Alexandru Musteață, transmite Radio Chisinau.

Referindu-se la fluxul de cetățeni din partea stângă a Nistrului, în contextul unui eventual ordin al separtistului Vadim Krasnoselski, privind mobilizarea oamenilor de acolo de partea Rusiei, Musteață a declarat: „Noi, cei din instituția pe care o conduc, avem metodologia necesară și capacitatea de a obține date, să cunoaștem, deseori, din timp. Cine vine, cine sunt persoanele respective, au anumite atribuții la așa-numitele organe ale securității din cealaltă parte a Nistrului. Și, eventual, dacă sunt persoane care se află în vizor, atunci poliția este instituția abilitată să intervină.”

De asemenea, șeful de la SIS a mai spus că „în ceea ce privește regiunea transnistreană, chiar și acum nu există niciun impediment ca cetățenii să treacă de partea dreaptă a Nistrului, unu. Doi: cei care sunt acolo, Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova. Și atunci e greu să pui anumite filtre și să zici că aceste bun și acesta e rău.”

În cadrul aceluiași eveniment, unde s-a pus în discuție elementele ce se vor regăsi în noua strategie de securitate a Republicii Moldova, generalul Ion Coropceanu a punctat două mari vulnerabilități ale țării noastre venite din partea transnistreană

„Prima componentă este forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal. Cea de-a doua componentă sunt forțele paramilitare ale pretinsei armate transnistrene. Împreună reprezintă un risc. Din punct de vedere al abordărilor pot să constat că ambele structuri au un singur punct de comandă, dacă le privim ca risc și amenințare în adresa securității Republicii Moldova”, a conchis generalul Coropceanu.

În context, Ion Coropceanu a dat de înțeles că actual potențial al Armatei Naționale pentru a face față unor amenințări din componenta actuală, nu și componenta care se află acolo, în stânga Nistrului, anume din perspectiva mobilizării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *