Actualitate

Semn rău la Piaţa „Tiraspol” din Chişinău

„Gata, se închide piaţa. De la 1 noiembrie, toţi vom fi măturaţi de aici. Mulţi, tare mulţi bani s-au băgat pentru aceasta. Ordinul a venit de sus…”. Acestea sunt frazele pe care le auzi întruna de la comercianţii de la Piaţa „Tiraspol”, de pe bulevardul Cantemir din capitală, deşi sunt spuse mai mult în şoaptă. Unii oamenii continuă să protesteze, alţii demult s-au resemnat. „Ei şi ce dacă o să scrieţi, şi ce dacă la televizor o să ne arate?! Totuna au să ne măture de aici. Acum, banul face legea!”.

Lângă piaţa amplasată pe bulevardul Cantemir 5 din Chişinău a fost deja săpată o groapă adâncă, chiar în locul unde anterior erau amplasate containerele în care oamenii îşi ţineau marfa pentru comercializare. Distanţa care desparte hăul adânc de gheretele oamenilor este de doar câţiva metri. Imaginea creată, dar şi noua stare de lucruri nu este deloc pe placul vânzătorilor. Ei rămân fără spaţiu pentru a-şi comercializa bunurile, deşi spun că au autorizaţii de vânzare până în anul 2012. Oamenii nu ştiu ce-i aşteaptă, pentru că nimeni nu le spune concret ce urmează să se întâmple. „Toţi tac, dar vedeţi ce se face aici! Degrabă o să rămânem fără locuri. Nu o să ni se mai ceară să plătim arenda şi, astfel, n-o să mai avem dreptul să vindem”, ne relatează unul dintre comercianţi, Sergiu M. Omul se revoltă pe faptul că va fi alungat de aici, deşi are toate actele în regulă şi activează legal. „Dacă n-aş avea toate actele în regulă, să vedeţi cum ar apărea şi poliţia, şi cineva de la Primărie, şi CCCEC, şi tot felul de structuri să mă întrebe cu ce drept stau aici. Dar atunci când pe noi ne interesează cine stă în spatele acestui scandal, toţi tac mâlc”. El, dar şi alţi comercianţi rău porniţi ne-au spus că prin târg se discută despre bani mulţi şi despre o persoană sus-pusă, care „dirijează din fotoliu” soarta lor de mai departe.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie este irevocabilă

Nici administratorul pieţei, Felix Goldharb, nu ne-a luminat prea mult. „Noi ne judecăm cu ei (beneficiarii construcţiilor din preajma pieţei – n.n.) de vreo opt ani. Abia acum Curtea Supremă de Justiţie le-a dat câştig de cauză, iar decizia este irevocabilă”. El precizează însă că nu toată piaţa va fi închisă, ci aproximativ 30 de gherete amplasate în apropierea străzii. Este exact locul pentru care firma „Media Security” susţine că are document de proprietate. Administratorul mai spune că vânzătorii nu vor rămâne fără locuri de muncă. Aceştia ar putea fi transferaţi la Piaţa „Calea Basarabiei” sau la Piaţa „Alioşina” din sectorul Râşcani. Problema este că oamenii nu vor să plece din centrul oraşului, pentru că aici au mai mulţi cumpărători, iar Piaţa „Tiraspol” a devenit deja un „brand”. Goldharb susţine că îşi va îndeplini obligaţiunile, deoarece nu poate merge împotriva deciziei CSJ. El nu a vrut să se pronunţe dacă este corectă sau nu decizia, refuzând să dea alte detalii pe motiv că de acest subiect se ocupă avocaţii. Felix Goldharb a devenit administratorul pieţei acum un an.

La groapa de lângă piaţă lucrările sunt în toi. Acolo îl găsim pe reprezentantul „Media Security”. El a refuzat să-l fotografiem sau să-i facem public numele. Enigmaticul şef ne-a asigurat că are autorizaţie de construcţie, că decizia CSJ e în favoarea sa şi că nu are nimic de ascuns: „Ieri am avut şi o comisie de la Ministerul Construcţiilor… Totul este legal”. Mai mult, el zice că partea cu scandal a terenului a fost ocupată de comercianţi ilegal până acum şi acolo urmează să fie construită o clădire „de menire socială”.

Comercianţii cu care am vorbit afirmă că interesul aici este al omului de afaceri Vlad Plahotniuc, tot el şi vicepreşedinte al Parlamentului, care ar avea „câteva imobile mai la vale”. Contactată de noi, Diana Danu, purtătoarea de cuvânt a acestuia, ne-a spus că Plahotniuc nu are nimic în comun cu construcţia din bulevardul Cantemir.

Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru:

„M-am întâlnit chiar azi cu cineva din conducerea SRL „Media Security” şi am solicitat ca, temporar, să fie oprite lucrările, ca oamenii să-şi poată vinde stocurile rămase de marfă. Aştept un răspuns afirmativ. Facem tot posibilul ca să găsim alte locuri pentru aceşti comercianţi. Ştim foarte bine că ei numai în acest mod îşi hrănesc familiile. Am verificat autorizaţiile oamenilor, care sunt legale. Am verificat şi actele celor de la „Media Security” – sunt în regulă, au certificat de urbanism, proiect, autorizaţie de construcţie…”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *