Semnează petiția pentru permiterea accesului în Republica Moldova pe baza cărții de identitate simple
Această situaţie este cu atât mai nefirească cu cât prin trecutul istoric comun, prin limbă şi civilizaţie, Republica Moldova este strâns legată de cel de-al şaptelea membru al Uniunii Europene ca pondere geografică şi demografică, România. Acestea sunt conexiuni etno-lingvistice şi culturale care lipsesc în cazul statelor menţionate mai sus, cu toate acestea este mai uşor pentru un cetăţean român să se deplaseze în acele ţări decât în cel de al doilea stat românesc, Republica Moldova.
Există şi un aspect practic al problemei. La ora actuală, principalul partener comercial al Republicii Moldova este România, urmată de alte ţări din Uniunea Europeană. Fără sprijinul Uniunii Europene în general şi al României în particular, Republica Moldova nu ar fi putut face faţă boicotului impus de Federaţia Rusă principalelor produse de export ale acestui stat: vinul şi fructele. După cum se poate lesne observa, din 2007 încoace, tot mai puțini cetățeni ai României posedă pașapoarte. De asemenea, principalul aflux de turişti în Republica Moldova provine din Uniunea Europeană şi, mai ales, din România, lucru firesc dacă ne gândim că pe teritoriul Republicii Moldova se află obiective de mare interes pentru aceştia, precum cetăţile lui Ştefan cel Mare, şi, de asemenea, că pentru români nu există un handicap ligvistic când vizitează teritoriul dintre Prut şi Nistru.
Republica Moldova are nevoie de investiţii străine ca de aer şi, cu precădere, de investiţii din alte zone decât cea a capitalului rusesc, care după cum a demonstrat experienţa fostelor republici sovietice poate deveni un factor de instabilitate economică şi politică. De altfel, pe fondul sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei şi căderii tot mai accelerate a rublei, Republica Moldova nu mai poate conta prea mult pe investitorii proveniţi din acea parte a lumii. Uniunea Europeană prezintă în schimb un enorm potenţial de investiţii.
Ori, orice obstacole, cât de mici, pentru accesul turiştilor şi a investitorilor europeni în Republica Moldova sunt de natură să frâneze dezvoltarea a ceea ce reprezintă încă la ora actuală cel mai sărac stat din Europa. Este o situaţie cu totul anormală ca exact cel mai interesat în facilitarea fluxului de oameni şi capital dinspre Vest în Republica Moldova, Guvernul acestei republici, să menţină cerinţe la care alte state, inclusiv provenite din fosta Uniune Sovietică, nu au avut nicio problemă să renunţe.
În concluzie, vă propunem semnați PETIȚIA pentru ca autoritațile române să îndeplinească toate demersurile necesare pe lângă Guvernul Republicii Moldova pentru ca acesta să adopte în cel mai scurt timp o Hotărâre de Guvern prin care să legifereze accesul cetăţenilor Uniunii Europene în Republica Moldova doar cu obligaţia de a prezenta alternativ paşaportul sau cartea de identitate.
sursa: romanism.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!