Semnele destrămării invaziei ruse în Ucraina se înmulțesc
Invazia rusă în Ucraina dă tot mai multe semne că ar putea să se destructureze, se arată într-o analiză CBS News.
Printre cele mai evidente înfrângeri ale războiului Rusiei în Ucraina este recenta convocare a unui număr mare de recruți – un plan ce nu pare să funcționeze. Mobilizarea decretată în Rusia a stârnit revoltă în plan intern în măsura în care au fost înrolați recruți prea în vârstă sau lipsiți de experiență care în plus s-au plâns de lipsa echipamentelor de bază. Convocările au venit în urma unui șir de eșecuri umilitoare suferite de forțele ruse pe măsură ce Ucraina a recapturat porțiuni întinse de teritoriu. Totodată, în orașul aflat sub ocupație rusă Herson, oficialii instalați de Moscova au evacuat civilii înaintea unei contraofensive ucrainene iminente.
La televiziunea publică din Rusia, uneori discursul moderatorilor capătă accente aproape disperate. Rusia și-a apreciat greșit capacitățile și timp de opt luni a fost incapabilă să câștige războiul, a observat un comentator.
Probabil că un alt semn al creșterii disperării este noua tactică a Moscovei: țintirea rețelei electrice a Ucrainei, provocând pene de curent, însă nereușind să frângă moralul țării. În contextul în care forțele nucleare ale Rusiei au început exercițiile anuale de descurajare nucleară, președintele rus Vladimir Putin a reluat acuzațiile cum că Ucraina s-ar pregăti să detoneze un dispozitiv radioactiv – așa-numita „bombă murdară”. De partea cealaltă, au apărut îngrijorări că Rusia plănuiește o operațiune sub steag fals prin care să pună la cale un incident și să învinovățească Ucraina, creând pe această cale un posibil pretext pentru a folosi o bombă nucleară.
„Nu pot să garantez deocamdată că este vorba de o operațiune sub steag fals, nu știu. Dar ar fi o greșeală gravă”, a declarat președintele american Joe Biden. Ministrul ucrainean al apărării a declarat pentru CBS News că Rusia este epuizată și de aceea încearcă să împingă Ucraina și Vestul să se așeze la masa negocierilor. În cadrul unui discurs bizar recent, Putin s-a lansat într-o retorică agresivă împotriva Vestului, menționând inclusiv paradele gay și așa-numita „cancel culture”. Dar el a mai spus ceva important, și anume că nu ar avea logică ca Rusia să recurgă la arme nucleare. Întrebarea pusă de Biden în legătură cu acest răspuns este: dacă nu asta e intenția lui, de ce continuă să aducă această posibilitate în discuție?