Serviciile de informații britanice avertizează că s-au înmulțit grupările paramilitare rusești din Crimeea. Ucraina vrea să recucerească peninsula
Serviciile de informații militare britanice au emis un avertisment cu privire la proliferarea grupurilor paramilitare în Rusia, care urmează modelul Grupului Wagner, în temeiul legii unei țări care interzice existența companiilor militare private. Această tendință, punctează MI6 într-un scurt comunicat, ”s-a accelerat drastic de la invazia Ucrainei și este deosebit de mare”, informează agenția Rador.
Ministerul britanic al Apărării se concentrează asupra peninsulei ucrainene aflată sub ocupația militară rusă, anexată de Kremlin printr-un referendum ilegal în 2014.
”Liderul Crimeei ocupate de ruși, Serghei Aksionov, a jucat un rol decisiv în crearea diferitelor unități locale, care pretind adesea afilierea la tradiția cazacilor”, adaugă MI6.
”Majoritatea a primit statut semi-oficial de unități obișnuite de rezervă ale armatei”. Astfel, Aksionov, la fel ca alți lideri pro-ruși din teritoriile ucrainene ocupate, intenționează să ”îşi îmbunătățească acreditările patriotice prin recrutarea de luptători”.
Totuşi, Londra consideră că această operațiune specială este probabil să răspundă îngrijorărilor sale cu privire la incapacitatea armatei ruse de a apăra peninsula într-o posibilă ofensivă ucraineană. În acest sens, serviciile de informații militare britanice susțin că ”elementul principal al garnizoanei ruse, Corpul 22 de armată, este în prezent desfășurat în cea mai mare parte în afara Crimeei și a suferit pierderi grele”.
Personalități precum șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Kirilo Budanov, și principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, susţin că recăpătarea controlului asupra peninsulei face parte din planurile lor. În luna august a anului trecut, Zelenski însuși declara că războiul împotriva Rusiei ”a început în Crimeea și se va încheia în Crimeea”. Peninsula face parte din obiectivele Kievului pentru contraofensiva așteptată, alături de regiunile Lugansk și Donețk, Zaporijjieși Herson.
Aksionov a început să planifice apărarea Crimeei după primele atacuri ale armatei ucrainene împotriva obiectivelor militare și strategice din peninsulă, precum explozia din octombrie a podului Kerci, singura infrastructură care leagă enclava de Rusia continentală.
Inspirat de oligarhul Evgheni Prigojin, șeful autonumitei Republici Crimeea a adunat batalioane de voluntari din milițiile Tavrida și Livadia pentru a sprijini o armată privată. Liderii și membrii marcanți ai acestor grupuri paramilitare sunt cazacii ruși și foști activiști anti-ucraineni care au participat deja la anexarea Crimeei în 2014. Mulți luptă și în regiunile învecinate Herson și Zaporijjia, la cererea autorităților locale. Din acest motiv, Aksionov a mers mai departe pentru a-și crea propria companie de mercenari, Konvoi, în luna martie a anului trecut, care își îngroaşă rândurile cu foști luptători Wagner.
În luna februarie a acestui an, postul rusesc de televiziune de stat VGTRK a difuzat un reportaj despre o unitate a Konvoiului în care evidenția măsurile defensive desfășurate în peninsulă.
„Nu am văzut niciodată o astfel de fortificație: un întreg bloc de apartamente în subteran. Echipa lor este nouă, sunt înarmați până în dinți”, a comentat reporterul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!