Actualitate

Serviciile de informații din Lituania au reținut doi suspecți acuzați de spionaj pentru Rusia

Acești doi suspecți au fost reținuți anul trecut și, potrivit autorităților letone, au avut întâlniri cu membri ai serviciilor secrete din Rusia, dezvăluindu-le informații clasificate despre sectorul de apărare leton. Amândoi au fost catalogați drept suspecți și au fost plasați în custodie ca măsură de securitate.

Potrivit LETA, arestarea acestor persoane a fost efectuată în cadrul a două dosare penale separate. Serviciul Securității de Stat al Letoniei a predat la data de 30 decembrie 2021 materiale către Parchetul General ce fac parte din unul dintre cele două dosare penale, solicitând declanșarea procedurilor de urmărire penală.

„Informațiile obținute în cadrul anchetei arată că persoana a folosit gama de contacte stabilite în activitățile sale profesionale pentru a obține, compila, analiza și
transmite informațiilor militare ruse date despre capacitățile de luptă, procedurile, planurile și pregătirea Forțelor Armate Naționale, dar și achizițiile de apărare și activitățile grupului de luptă NATO din Letonia”, a informat agenția de știri letonă.

În cadrul măsurilor procedurale din cadrul anchetei, Serviciul Securității de Stat a strâns o cantitate masivă de probe, inclusiv documente și suporturi de date.

„În al doilea dosar penal, persoana implicată este, de asemenea, suspectată de cooperare pe termen lung cu serviciul rus de informații militare, furnizând informații relevante pentru interesele militare ale Rusiei”, potrivit LETA, menționând în continuare că „Serviciul de Securitate al Statului nu eliberează mai multe informații în acest moment în interesul anchetei”.

Pe 9 decembrie, Parlamentul Letoniei (Saeima) a dat undă verde pentru a-l urmări penal pe parlamentarul Janis Adamsons, la cererea Procuraturii Generale. Saeima i-a ridicat lui Adamsons imunitatea parlamentară pe 10 iunie din cauza suspiciunilor de spionaj pentru Rusia. Adamsons este membru al partidului social-democrat Harmony, care apără interesele populației de limbă rusă a țării, notează TASS.

Procuratura Generală din Letonia a depus o cerere parlamentului pentru căutarea și arestarea parlamentarului. Adamsons a fost pus în arest pe 11 iunie 2021 și eliberat pe cauțiune pe 5 ianuarie 2022 în valoare de 30.000 de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *