Serviciile militare ucrainene anunță că urmează lovituri pe teritoriul Rusiei
Directorul serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu în The Washington Post că a fost elaborat la Kiev, în conducerea militară a statului, un plan pentru a desfășura atacuri pe teritoriul Federației Ruse.
„Am propus un plan care vizează reducerea capacităţilor ruse. Acesta acoperă multe aspecte, cum ar fi industria militară, instalaţii militare critice, aerodromurile lor, centrele lor de comandă şi control”, a declarat directorul GUR, citat de Ukrainskaia Pravda.
Potrivit acestuia, sunt planificate mai multe atacuri transfrontaliere ale voluntarilor ruși în interiorul Rusiei, cu sprijinul GUR, precum și mai multe atacuri cu drone. Scopul atacurilor, conform liderului spionajului militar ucrainean, este de a arăta că președintele rus Vladimir Putin „nu poate proteja populația de pătrunderea războiului în Rusia”. „Când stai, să zicem, la Sankt Petersburg și vezi războiul doar la televizor, vei susține războiul. Dar oamenii încep să-și schimbe părerea când este un atac lângă casa lor”, a precizat Kirillo Budanov.
Șeful GUR a mai spus că proiectilele care au provocat cele mai multe distrugeri în Rusia nu au fost dronele ucrainene, ci rachetele antiaeriene S-300 trase asupra dronelor ucrainene, iar impactul psihologic asupra populației a fost același. „De fapt, daunele pe care aceste rachete le fac este mult mai mare decât daunele pe care le-ar putea produce o dronă”, a declarat Budanov.
Într-un mesaj video din 17 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor din Forțele Armate ale Ucrainei care pregătesc operațiuni speciale, „operațiuni deosebit de importante, extrem de importante, care distrug echipamentul armatei ruse, infrastructura lor de luptă”. El a confirmat, de asemenea, atacul asupra aerodromului rusesc din Crimeea ocupată.
Lovituri încrucișate
În ultimele luni, Kievul şi-a înmulţit loviturile împotriva instalaţiilor petroliere şi gaziere ruse, în urma unor atacuri ale Moscovei împotriva infrastructurilor energetice ucrainene.
În februarie, GUR a atacat, cu o dronă, inclusiv o rafinărie din Sankt-Petersburg, al doilea cel mai mare oraş din Rusia, situat la 1.000 de kilometri de frontiera ucraineană.
Această strategie asumată de Kiev ar urma să-i permită să se elibereze de presiunea armatei ruse, în iniţiativă în Donbas (estul Ucrainei), pentru a o determina să îndepărteze o parte din arsenalul şi oamenii săi de pe front.
SUA sunt principalul susţinător militar şi financiar al Kievului, însă cel mai recent pachet de ajutor este încă blocat în Congres din cauza unor dezacorduri între democraţi şi republicani.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova acuza conducerea Republicii Moldova că refuză să sărbătorească 80 de ani de la „eliberarea” țării de către Armata Roșie din Al Doilea Război Mondial si ca autoritățile de la Chișinău că „impun cetățenilor valori netradiționale”.
Intrebare: Daca RM a fost “eliberata”, inseamna ca a fost cotropita. Si de cine ar fi fost cotropita, de romani ? Inseamna ca Armata Rosie “a eliberat” Rep, Moldova de romani ? Si daca rusii au “eliberat-o”, cum se face ca au taiat din ea iesirea la mare, adica Buceacul si Bucovina de Nord si Tinutul Herta, pe care le-au dat Ucrainei ? Cum au eliberat Moldova daca au taiat din ea si au si dat la altii ? Cum au eliberat daca au deportat moldovenii in lagare in Siberia si au adus in loc rusi, care s-au facut acum stapani in locul moldovenilor ? Cum au eliberat daca au dat pamant moldovenesc gagauzilor veniti din Turcia, via Bulgaria, gagauzi care neam de neamul lor nu au avut pamanturi in Moldova ? Cum au eliberat cand ei isi tin si acum armata de ocupatie in Transnistria ? Asta este eliberare la ei ? Asta sa sarbatoreasca Rep. Moldova ? Ar face bine sa demonteze toate tancurile si monumentele de ocupatie Rep. Moldova, asta ar fi bine sa faca… ca din 1990 trebuia sa faca si nu s-a gasit nimeni sa spuna ca sunt ale ocupantului rus !