Editorial

Sfinții 40 de mucenici din iezerul Sevastei

Am vorbit despre această zi și altădată. Am amintit și atunci cu același cutremur și cu aceeași neputință modul în care noi, cei care ne numim creștini, alegem să facem pomenirea celor patruzeci de tineri uciși pentru credința lor în Hristos.

Astăzi fac același apel: nu vă folosiți de jertfa lor ca să vă îmbătați. Neamul nostru are multe tradiții frumoase, dar și tradiții mai puțin frumoase. Să le păstrăm pe cele ziditoare, să ne depărtăm de cele nejustificate. Pe cât de frumoase sunt unele obiceiuri de Crăciun, care nu sunt neapărat legate de Nașterea Domnului, dar care nici nu dăunează credinței, cum e jocul caprei sau colindele de însurătoare, pe atât de nejustificat e să ne îmbătăm cu patruzeci de pahare în ziua Sfinților Mucenici din Sevasta.

Poate că biserica noastră ar trebui să introducă zi de post negru, cum e în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul — poate așa ar dispărea acest obicei de a ne îmbuiba și îmbăta în numele martiriului. Chiar dacă un nou martir în biserică e un nou sfânt și devine din acest motiv pricină de bucurie, cinstirea lui nu se cade să o facem cu vin, ci pomenindu-i viața și amintindu-ne de el.

Să vedem curajul lor ca pe o pildă bună de credință, să ne dorim aceeași putere, să avem convingerea că nimeni nu ne va putea rupe de credința noastră. Aceasta e calea de cinstire a lor. Nu colaci fierți și foarte mult vin. Nu că aș avea ceva împotriva colacilor, dar să nu ajungem să suprapunem în mintea noastră imaginea colacilor cu această sărbătoare, ci să îi avem în minte pe tinerii și sfinții martiri așa cum erau: soldați tineri, fiii unor părinți, cu frați și surori, cu soții și copii.

Iar dacă anul 320 ni se pare prea departe și trăim cu impresia că doar atunci era posibilă o credință atât de puternică, poate ar trebui să ne gândim mai des și la martirii din zilele noastre, la creștinii uciși de talibani zi de zi. Jertfa și mărturia lor stau astăzi, în secolul XXI, înaintea ochilor noștri, demonstrându-ne că oricât s-ar schimba lumea, puterea credinței e aceeași pentru cel care îl iubește pe Dumnezeu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *