ActualitateEconomie

Sindicatele franceze de la Eurotunnel anunţă că-şi încheie greva şi reluarea circulaţiei prin tunelul de sub Canalul Mânecii

Sindicatele franceze de la Eurotunnel au anunţat joi seara că încheie o grevă şi că tunelul de sub Canalul Mânecii – închis joi circulaţiei trenurilor, maşinilor şi camioanelor joi la prânz – urma să fie redeschis joi seara, relatează AFP şi Reuters. Salariaţi francezi ai Eurotunnel, o filială a grupului Getlink,au provocat închiderea tunelului, potrivit news.ro.

Greva a antrenat o ”întrerupere completă a serviciului şi închiderea terminalelor noastre în Franţa şi în Regatul Unit”, anunţa într-un comunicat Getlink.

”Organizaţiile sindicale au respins o primă excepţională de 1.000 de euro la sfârşitul anului din partea conducerii şi au îndemnat la grevă cerând o triplare”, a anunţat conducerea.

Imediat după anunţarea anulării trenurilor Eurostar, numeroşi călători de la Londra către Franţa sau Belgia, cu ocazia sărbătorilor, s-au năpustit asupra telefoanelor pentru a încerca să-şi amâne biletul a doua zi sau să rezerve în ultimul moment un eventual zbor disponibil din capitala britanică. Ministrul franxcez al Transporturilor Clément Beaune a îndemnat joi la găsirea ”imediată” a unei soluţii la această grevă ”inacceptabilă”. ”Blocarea tunelului de sub Canalul Mânecii este inacceptabilă. O soluţie trebuie să fie găsită imediat. Sunt angajat în acest sens. Îndemn pe toată lumea la responsabilitate, pentru asigurarea circulaţiei şi plecării în vacanţă în bine condiţii”, a scris pe X Clément Beaune. Anunţarea anulării trenurilor de după-amiaza către Paris, Bruxelles şi Amsterdam din Gara St Pancras din Londra a provocat panică în rândul călătorilor, potrivit unei jurnaliste AFP prezente la faţa locului. Agenţi de primire şi de securitate din gară – luaţi pe nepregătite – au fost nevoiţi să-i întoarcă din drum pe călătorii care trecuseră de controale de securitate şi se aflau pe peron. În Gara de Nord din Paris, angajaţi Eurostar au anunţat la megafon că toate trenurile următoare au fost anulate. ”mi-am făcut paşaportul expres”, a tunat Catherine, în vârstă de 80 de ani, vizibil dezamăgită şi contrariată să nu se poate duce la fiul său, la Londra. Un britanic, Ed Basham, în vârstă de 31 de ani, venit în vizită la prietena sa, la Paris, era furios. ”Va trebui să dorm la prieteni în această seară, până când voi găsi o soluţie”. Alţii luau în calcul rute mai mult sau mai puţin complicate, cu trenul, pe alte rute, iar apoi cu feribotul în Anglia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *