SIS anunță instrucțiuni pentru inspectorii de frontieră, din cauza atentatelor teroriste din ultima vreme
”În acest scop, a fost organizat şi desfăşurat un complex de măsuri instructiv-aplicative şi de formare continuă în domeniul antiterorist, destinat colaboratorilor Departamentului Poliţiei de frontieră. Inspectorii de frontieră au fost familiarizaţi cu tacticile şi metodele, aplicate de entităţile radicale în activitatea sa, procedeele de identificare a eventualelor situaţii de risc şi persoanelor suspecte în zona de frontieră, precum şi măsurile de reacţie necesare de aplicat la depistarea acestora. Instruirea în cauză are drept scop consolidarea interacţiunii dintre Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul Afacerilor Interne pe segmentul de prevenire şi combatere a manifestărilor de terorism, consolidarea mecanismelor de prevenire şi reacţie la eventualele riscuri în adresa securităţii naţionale la hotarele ţării”, se arată într-un comunicat de presă remis.
Reamintim că, în data de 13 martie o mașină capcană a explodat la Ankara, fiind uciși 37 de oameni iar peste 100 au fost răniți.
În data de 22 martie, au avut loc două atacuri – în locuri-cheie din oraş – aeroportul Zaventem şi linia de metrou care traversează cartierul instituţiilor europene. 32 de oameni au murit şi peste două sute sunt răniţi – printre ei şi patru cetăţeni români.
Atentatele, revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic, vin la doar câteva zile de la capturarea la Bruxelles a lui Salah Abdeslam. De altfel, singurul supraviețuitor dintre autorii atacurilor de la Paris din noiembrie ar fi trebuit să participe şi la masacrul din capitala Belgiei, potrivit unor surse din poliţie. Forţele de ordine au întreprins mai multe raiduri şi sunt în căutarea celor consideraţi responsabili.
Teoriștii cu bombe în valiză
Teroriștii care au comis atentatele de la aeroportul Bruxelles-Zaventem au venit cu un taxi și aveau bombele în valize, cred autoritățile. Au pus valizele în cărucioare. Primele două bombe au explodat, posibil acționate de un detonator ascuns sub o mănușă, dar cea de-a treia bombă nu a explodat, iar cel responsabil se poate să se fi panicat și să fi fugit. Pe el îl caută acum forțele de ordine, care au cerut și ajutorul populației.
Parchetul federal a întreprins percheziții în mai multe locuri din țară, dar în special în Schaerbeek, o suburbie a Bruxelles-ului, unde au fost descoperite deja un mecanism exploziv și un steag al ISIS.
Organizația Stat Islamic a revendicat oficial atacurile, cele mai sângeroase comise vreodată în capitala Belgiei, demonstrând astfel că rețelele sale rămân capabile să pună la cale operațiuni sângeroase. „O celulă secretă a soldaților califatului s-a dezlănțuit asupra Belgiei”, se arată într-un comunicat al organizației teroriste, care acuză această țară că nu a încetat să combată islamul.
Aceste atentate au avut loc la patru zile după capturarea la Bruxelles a francezului Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandourilor morții care au comis atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morți. Abdelslam este încarcerat la Bruges, iar Franța a cerut extrădarea. Unul dintre presupușii săi complici, Najim Laachraoui, este căutat de polițiile franceză și belgiană.
Potrivit martorilor, totul a început marți la Zaventem, în jurul orei locale 8:00. S-ar fi auzit mai întâi tiruri în holul pentru plecări al aeroportului, în apropierea contoarelor de check-in, după care un bărbat ar fi strigat ceva în arabă și apoi au răsunat două explozii. A fost o panică generală și multe dintre victime au fost rănite la picioare, semn că bombele ar fi fost în bagaje.
La o oră după aceste atacuri soldate cu 14 morți și 96 de răniți, potrivit pompierilor, un al doilea atentat s-a petrecut în stația de metrou Maelbeek, aflată în apropierea instituțiilor europene. Atacul s-a soldat cu 15-20 de morți și aproape 100 de răniți, spun pompierii. Imaginile prezentate de televiziunile locale au înfățițat o ramă de metrou contorsionată, scaune smulse, pereți calcinați.
Călătorii au fost evacuați în întuneric. Au mers prin tunel în șir indian și au ieșit pe la stația următoare, și ea învăluită în fum. „Am auzit oameni strigând ‘Ieșiți, ieșiți!’, oamenii fugeau, am văzut persoane care stăteau jos, cu sânge pe față. Din metrou ieșea fum”, a povestit un martor ocular.
„Ne temeam de un atentat și s-a întâmplat”, a spus premierul Charles Michel, care a vorbit despre „un moment negru” pentru țară. În cursul serii, el s-a dus în Piața Bursei, devenit loc de reculegere pentru locuitorii din Bruxelles, care au venit cu sutele ca să aducă flori și să aprindă o lumânare. „22 martie nu va mai fi niciodată o zi ca celelalte”, a declarat într-un discurs televizat regele Philippe.
Guvernul a decretat trei zile de doliu național.
În așteptarea unui bilanț definitiv, se știe doar că victimele sunt de diverse naționalități – români, americani, britanici, francezi.
Alerta antiteoristă a fost ridicată pe teritoriul întregii țări la nivelul maxim, 4, iar aeroportul din Bruxelles rămâne închis miercuri. Securitatea instituțiilor europene de la Bruxelles și Strasbourg, precum și a centralelor nucleare belgiene a fost întărită.
Transportul în comun din Bruxelles a fost suspendat timp de mai multe ore, precum și trenurile internaționale Thalys și Eurostar, chiar dacă situația revenea progresiv la normal în cursul serii de marți.
Securitatea a fost consolidată și pe marile aeroporturi europene și americane. Franța a anunțat că trimite 1.600 de polițiști și jandarmi suplimentari la frontiere și pentru a supraveghea mijloacele de transport, iar premierul Manuel Valls este așteptat miercuri la Bruxelles. Și în Marea Britanie poliția și-a consolidat prezența în „locurile nevralgice”.
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!