ActualitateEducație

Sistemul de învățământ din Rep. Moldova se apropie de dezastru: peste 100 de școli din Republica Moldova au sub 50 de elevi

În Republica Moldova, peste 100 de școli funcționează cu mai puțin de 50 de elevi, fiind finanțate integral din bugetul de stat. Cu toate acestea, costurile de întreținere a acestor instituții sunt mai ridicate decât media națională. Ministrul Educației, Dan Perciun, a subliniat, în cadrul unei emisiuni tv că problema principală nu este finanțarea, ci calitatea educației oferite în aceste unități de învățământ.

Potrivit analizelor ministeriale și rezultatelor evaluărilor internaționale PISA, există discrepanțe semnificative între performanțele elevilor din școlile mari și cele din școlile mici. Conform datelor prezentate de ministru: în școlile cu peste 400 de elevi, 7 din 10 copii ating nivelul minim de competență la matematică, lectură și științe, iar în școlile cu mai puțin de 400 de elevi, doar 3 din 10 reușesc să atingă acest nivel.

În instituțiile de învățământ cu un număr redus de elevi, situația este și mai dificilă, iar măsurile propuse de guvern nu iau în considerare consecințele sociale pe termen lung, precum depopularea satelor și afectarea coeziunii comunităților locale, faptul că profesorii sunt nevoiți să predea mai multe materii simultan, afectând calitatea predării sau lipsa interacțiunii între elevi care reduce dezvoltarea competențelor sociale și academic și faptul că condițiile de studiu nu permit aplicarea unor metode moderne de predare.

Pentru a îmbunătăți accesul elevilor la educație de calitate, Ministerul Educației ia în calcul măsuri precum transportarea elevilor către școli mai mari, aflate la o distanță de 5-10 km. Unele consilii raionale au început deja să analizeze această posibilitate, având în vedere că educația oferită în unele dintre aceste școli mici nu corespunde standardelor moderne.

Această soluție însă poate avea un impact negativ asupra copiilor, mai ales asupra celor mici, care ar trebui să parcurgă zilnic distanțe lungi pentru a ajunge la școală.

Din păcate, se pare că ministerul nu ia în calul nicio alternativă de a îmbunătăți performanțele elevilor și profesorilor din școlile cu comunități mici, mai ales că măsurile propuse nu iau în considerare consecințele sociale pe termen lung, precum depopularea satelor și afectarea coeziunii comunităților locale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *