Situația demografică din R. Moldova se agravează văzând cu ochii
Deși experții bat alarma de câțiva ani de zile, autoritățile încă nu au luat măsurile necesare de redresare a situației. În acest sens, din totalul populației, doar o treime este antrenată activ în rândul muncii, în timp ce forțele de muncă pleacă peste hotare, iar numărul pensionarilor este în creștere pe an ce trece. În urma restructurării economiei naţionale, a sărăcirii populaţiei și a creșterii numărului șomerilor, observăm o scădere evidentă în rândurile populației active și apte de muncă.
Migrație
Potrivit statisticilor oficiale, deşi valul de emigrare şi volumul fluxului de remitenţe au mai scăzut, tendinţa de a migra peste hotare înregistrează încă un nivel înalt. Mai mult de jumătate dintre migranții care recent au revenit în ţară, intenţionează să plece din nou. Migraţia continuă să fie o oportunitate atractivă, iar remitenţele vor mai rămâne probabil un suport pe termen mediu pentru economia Moldovei. La începutul anului 2015, o parte a migranților au revenit în țară din cauza crizei din Federația Rusă. „Se repetă același scenariu ca în anul 2009, când Federația Rusă s-a ciocnit cu o criză, care s-a redresat repede. Acum însă, Rusia a întrat într-o criză mai profundă, iar în următorii câțiva ani economia nu va crește impresionant”, a declarat Iurie Morcotâlo, cercetător economic în cadrul Centrului analitic „Expert-Grup.
Creșterea ratei șomajului
Cetățenii care s-au întors în țară au influențat rata șomajului care, la începutul anului 2015, s-a ridicat simțitor până la 9% în comparație cu 5% din anul precedent. Lucrătorii care s-au întors în zonele rurale pe timp de vară vor fi antrenați în muncile agricole, deci, în zonele rurale acest indice al șomajului nu va fi atât de simțitor, ca în orașe. Expertul a menționat că Guvernul R. Moldova ar trebui să se antreneze în crearea locurilor de muncă, decât în susținerea plecării peste hotare a forțelor active. „Dacă în curând va fi format Guvernul și se vor relua negocierile cu FMI, va începe refinanțarea proiectelor și economia se va relansa, este o șansă ca forțele active de muncă să își găsească aici o activitate, astfel să crească economia țării”, a afirmat expertul.
Într-o analiză efectuată de Expert Grup în iunie 2015 referitor la realitatea economică din țară, specialiștii au subliniat că persistă o corelație negativă între numărul șomerilor și numărul persoanelor plecate la lucru peste hotare. Reîntoarcerea cetățenilor moldoveni de peste hotare determină creșterea șomajului. În primul trimestru al acestui an, numărul persoanelor plecate la muncă peste hotare s-a redus cu 5,3% față de anul precedent. La fel, majorarea numărului șomerilor în acest timp a fost cauzată de reducerea ocupării în construcții cu 17,4% și în servicii cu 2,1% față de anul trecut.
Forța de muncă activă în țară este puțină
Deși numărul populației la începutul anului 2015 a crescut, acesta fiind de 3,555 milioane, conform datelor Biroului Național de Statistică, față de 3 milioane 383 mii locuitori în 2004, indicii forțelor de muncă nu sunt deloc îmbucurători. În ultima perioadă, populaţia economică activă a ţării s-a diminuat vizibil. Dacă, la începutul anului 2000, aceasta constituia circa 1,51 milioane de persoane, apoi în anul 2014 cifrele au coborât la 1,28 milioane.
Totodată, trebuie să menţionăm că datele statistice oficiale nu reflectă adevărata faţă a problemei. Mariana Buciuceanu-Vrabie, doctor în sociologie la Centrul de Cercetări Demografice a confirmat că „ratele de ocupare a forței de muncă sunt în continuare descreștere”.
Conform băncii de date a Agenţiei Naţionale şi structurilor sale teritoriale, pe parcursul anului 2014, au fost înregistraţi 42,1 mii şomeri cu 1,3 mii mai puţin comparativ cu perioada respectivă a anului precedent. Totuși, aceste date nu pot fi luate în considerare din motiv că nu toate persoanele șomere se înregistrează la agenție, astfel, datele reale fiind mult mai mari.
Numărul pensionarilor este în creștere
Dacă analizăm evoluţia populaţiei Moldovei pe grupe de vârstă, observăm atât procesul de îmbătrânire demografică continuă, dar şi că, în ultimii câțiva ani, s-a accentuat, fiind un proces cu implicații pe termen lung asupra pieței muncii. Astfel, populaţia vârstnică a trecut de la 12,6 la sută din populația RM, în anul 1989, la 14,7% în anul 2004. Mai mult decât atât, în 2014, BNS anunța că procentul acestora a ajuns deja la valoarea de 15,74 la sută.
În același timp, îmbătrânirea populației creează presiuni indirecte asupra economiei țării. În timp ce numărul pensionarilor a crescut simțitor în ultimii ani, a crescut și numărul tinerilor care aleg să plece peste hotarele țării. Acest fenomen este legat de situația demografiei din anii ’90, când numărul nașterilor s-a aflat în declin. Astfel, numărul pensionarilor a crescut de la 570 mii în 2001, la aproape 680 de mii în 2014.
Conform prognozelor Băncii Mondiale, până în anul 2050, ca urmare a fenomenului de îmbătrânire, numărul populaţiei apte de muncă în Republica Moldova se va reduce cu 33%.