Editorial

Smirnov şi-a aprins paie în cap

Jucărica lui Igor Smirnov nu mai funcţionează? Asta s-o fi întrebat oricine dintre acei care cunosc maşinăria electorală a liderului separatist, creată pe parcursul celor peste 20 de ani de la instaurarea lui în fruntea enclavei ruseşti din partea de est a Republicii Moldova. În primul rând, s-a constatat că la scrutinul curent a scăzut cu mult numărul alegătorilor care au ieşit să-şi dea votul – 56,65%. În al doilea rând, s-a văzut o activizare a cantracandidaţilor lui Smirnov. În al treilea rând, rezultatele alegerilor arartă că scenariul Moscovei, cu atacuri deschise împotriva lui Smirnov, şi-a jucat rolul scontat, deşi favoritul ei, Anatoli Kaminski, nu pare să fie printre primii doi lideri, care vor participa în al doilea tur de scritin. Al doilea tur va avea loc, deoarece, conform datelor preliminare niciunul din pretendenţii la postul de lider al formaţiunii secesioniste nu a obţinut peste 50% din voturile alegătorilor. Conform rezultatelor preliminare, anunţate de RIA Novosti, după numărare a 95% din voturi, Evgheni Şevciuk, fostul şef al sovietului suprem de la Tiraspol, a acumulat 39,1%, actualul, Anatoli Kaminski – 27,7%, iar Igor Smirnov – 25,5%, ceilalţi trei candidaţi, Oleg Horjan, Dmitri Soin şi Andrei Safonov alegându-se cu aproape nimic. Oricum, Vladimir Ciuhnenko, membru al CEC în regiunea separatistă, a anunţat că, după numărarea a 80% din voturi, a devenit clar că niciun candidat nu a luat numărul necesar de voturi pentru a-şi anunţa victoria din primul tur. Totodată, el a avertizat că s-ar putea întâmpla ca scrutinul să nu fie validat, deoarece Igor Smirnov a declarat că nu-i de acord cu rezultatele scrutinului şi a cerut de la CEC transnistreană să le anuleze, insinuând o serie de încălcări. Intuind rezultatele scrutinului, Smirnov şi-a mobilizat simpatizanţii în seara aceleiaşi zilei în Piaţa Constituţiei din Tiraspol, cu gândul să forţeze situaţia şi să se declare învingător din primul tur. În acelaşi timp, se spunea că orice încercări ale opoziţiei de ieşi la protest vor fi sancţionate de „poporul revoltat”. Dar diferenţa s-a dovedit a fi prea mare. Pentru ieri-dimineaţă, la ora 10.00, era programat ca rezultatele să fie anunţate oficial, totuşi asta nu s-a întâmplat, CEC transferând evenimentul cu două zile mai târziu.

Deşi „observatorii internaţionali” susţineau pe parcursul scrutinului că totul decurge normal şi, cu mici excepţii, Transnistria ar putea fi dată drept exemplu de democraţie, după aflarea primelor rezultate, mulţi dintre ei au început a trage clopotele: la mai multe secţii de votare au avut loc încălcări grave. Bunăoară, asta a menţionat la o conferinţă de presă Iuri Barancik, observator din partea Belarusului. Iar toţi observatorii îşi vor anunţa opinia oficială abia pe 14 decembrie, după decizia CEC de la Tiraspol.

Deci, nimic clar, iar spiritele se aprind. Smirnov şi-a aprins paie în cap, dar el nu va accepta o asemenea înfrângere. Anatoli Kaminski, candidatul preferat al Moscovei, şi formaţiunea politică a acestuia cer anunţarea imediată a rezultatelor scrutinului. Contactat, unul dintre colegii mei de la Tiraspol mi-a spus că tergiversarea anunţării rezultatelor urmăreşte scopuri de falsificare. În cazul în care aceasta se reuşeşte, în turul doi ar putea fi promovaţi Evgheni Şevciuk şi Igor Smirnov, ceea ce îl va face pe ultimul să mobilizeze toate structurile statului pentru a-l învinge pe contracandidatul său, care este un om politic mai liberal. Dacă nu, la Tiraspol ar putea fi pus în practică scenariul folosit după aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Osetia de Sud. Deşi acolo a câştigat Alla Djioeva, candidat de opoziţie, puterea oficială a făcut tot posibilul ca alegerile să fie declarate nule, iar ea să nu mai aibă dreptul de a candida în alegerile repetate. Manifestările din Ţhinvali şi bărbăţia politică a acestei femei nu vor permite o asemenea bătaie de joc. Doi bărbaţi, Evgheni Şevciuk şi Anatoli Kaminski, pot face la Tiraspol cât o Alla Djioeva? E o întrebare doar, căci niciunul dintre ei nu ne vrea binele şi ambii sunt vasali ai Rusiei… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *