Actualitate

Soarta lui Putin și a Rusiei va fi decisă de Forțele Armate ale Ucrainei. Interviu

Sancțiunile fără precedent atât împotriva oligarhilor din anturajul președintelui rus Vladimir Putin , cât și împotriva membrilor familiei sale nu vor afecta în niciun caz obiectivele agresorului în războiul împotriva Ucrainei, deși vor avea un puternic efect întârziat. Principala condiție nu numai pentru victoria Ucrainei, ci și pentru înlăturarea lui Putin din funcție este succesul Forțelor Armate ucrainene.

De fapt, soarta atât a Ucrainei, cât și a Rusiei de astăzi se decide pe câmpul de luptă. În cele din urmă, victoria va fi cu Ucraina, dar lupta pentru Donbass poate fi foarte grea.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu exclusiv pentru presa din Ucraina de către politicianul și jurnalistul rus de opoziție Igor Yakovenko .

– A devenit cunoscut faptul că avioanele oligarhilor ruși au fost blocate pe aeroportul din Dubai . După cum puteți vedea, lațul se strânge. Cei mai apropiați de Putin sunt deja sancționați. În special, există chiar și Rotenberg pe această listă. Ce efect vor avea aceste sancțiuni asupra oligarhilor înșiși și, bineînțeles, asupra lui Putin?

Cred că acestea sunt două întrebări diferite. Cât despre oligarhi, ceea ce se numește cercul interior al lui Putin, atunci, desigur, viața lor nu va mai fi niciodată la fel. De fapt, la fel ca viața tuturor rușilor. Diferența este că ei cad de la o înălțime mai mare, așa că simt această cădere mai puternic.

Cât despre Putin, cred că toate aceste măsuri nu vor avea niciun impact deosebit asupra poziției sale, comportamentului său, deciziilor sale. Poate pur moral, dar chiar și asta este puțin probabil.

În general, trebuie să fii conștient de faptul că singurul lucru care contează acum este ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

– Te referi la pierderile grele ale armatei ruse?

Mă refer la pierderi și înfrângeri. Acestea sunt lucruri legate, dar nu sunt același lucru.

Da, sancțiunile sunt foarte importante, afectează economia. Sancțiunile individuale – blocarea aeronavelor și așa mai departe – toate acestea au un efect devastator, dar efectul lor este foarte, foarte îndepărtat. Și bătălia are loc acum.

Dacă vorbim despre priorități, atunci, în primul rând, Occidentul ar trebui să furnizeze Ucrainei arme. Un avion de luptă bun merită câteva dintre cele mai furioase sancțiuni.

– Și totuși, nu numai prietenii sau partenerii de afaceri ai lui Putin suferă de sancțiuni, ci și membrii familiei sale. Au fost aplicate sancțiuni împotriva fiicelor sale și Alinei Kabaeva. Asta nu-l afectează în vreun fel?

Desigur că nu. Sincer să fiu, nu mă interesează ce sentimente are Putin față de oamenii apropiați, soții, amante, copii. Poate că există ceva căldură, dar nu contează în ceea ce privește impactul asupra situației.

Contează din punct de vedere al corectitudinii. Acești oameni trebuie să trăiască mai rău decât înainte de război. Dar acesta nu este un impact asupra situației, este o recompensă.

– Și o întrebare despre conducerea militară de vârf a Rusiei. Ei spun că relațiile dintre Putin și Șoigu s-au deteriorat. Presupuneți că forțele de securitate pot juca un rol în înlăturarea lui Putin din funcție sau chiar în eliminarea lui fizică?

Pentru a spune ceva responsabil, trebuie să ai un fel de insider, exclusivist. Am convingerea fermă că în momentul de față niciunul dintre analiști nu are nicio informație sigură despre conspirațiile iminente ale forțelor de securitate și așa mai departe.

Prin definiție, dacă cineva ar avea astfel de informații, toți acești conspiratori ar fi deja morți. Pentru că dacă doi oameni știu, știe și porcul. Prin urmare, cred că această situație nu este cunoscută de nimeni.

Dar trăim într-o lume probabilistică. Pe măsură ce numărul de înfrângeri crește și amploarea, amploarea și severitatea acestora cresc, probabilitatea de protest – fie a conspirat pentru a le disloca sau a le elimina fizic – crește.

Principalul obstacol în calea acestui fapt este o curățare pe termen lung, pe mai mulți ani, a întregului câmp de înaltă comandă, inclusiv a armatei. Am văzut cum membrii Consiliului de Securitate au trecut literalmente de analiza fecalelor în direct, când Putin i-a ridicat pe fiecare și i-a pus în atenție. Le este groaznic de frică de el.

Acest câmp a fost șters foarte serios. Nu numai că nu există gardian Orlov, care a efectuat înlăturarea lui Paul I, dar nici generalul Lebed. Toți oamenii care în conducerea de vârf a forțelor armate puteau avea propria părere și propria poziție, sunt atenți, cine a fost? Generalul Lebed – ucis, generalul Rokhlin – ucis.

Acei oameni care aveau trăsăturile unui ofițer rus au fost uciși. Mai sunt oameni ca Shoigu, care nu a servit niciodată în armată în viața lui și nu știe pe ce parte a șapcii să poarte.

Dar, în principiu, există un anumit număr de generali care sunt mai mult sau mai puțin profesioniști și înțeleg ce se întâmplă. Prin urmare, o astfel de mișcare este posibilă. Dar numai după ce înfrângerea de pe front devine atât de totală încât devine cunoscută și evidentă pentru aproape toată lumea din forțele armate.

Atunci, poate, acest sentiment că întreaga masă ofițerească este indignată și umilită de această înfrângere totală, apar șansele unor astfel de acțiuni. Nu mai devreme. Dar cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat.

De fapt, aceasta, ca orice altceva, este în mâinile armatei ucrainene.

– Se pare că aceasta este o chestiune de câteva luni?

– Așa merge treaba. Nu știm rezultatele. Este clar că astăzi Putin nu poate învinge Ucraina – acest lucru este evident. Toată lumea înțelege deja asta. Dar se pune și întrebarea cât de pregătită este armata ucraineană să provoace o înfrângere totală armatei ruse.

Da, s-au produs înfrângeri lângă Kiev, lângă Cernigov. Dar acestea nu sunt suficiente înfrângeri pentru a vorbi despre un fel de criză gravă și că regimul explodează deja din plin. Nu.

Acum, din păcate, va fi o perioadă foarte grea. A venit călăul sirian, generalul Dvornikov, care era obișnuit cu masacrarea civililor în masă, în sute de mii. Cred că bătălia pentru Donbass se va duce conform scenariului sirian, când vor avea loc bombardamente cu covoare.

Dvornikov nu știe nimic altceva. Așa a procedat la Grozny, așa a procedat în Siria. Aici, însă, se va confrunta cu un inamic puțin diferit, pentru că sirienii care au rezistat nu aveau deloc sisteme de apărare aeriană, nu aveau avioane. Dvornikov nu lucrează pe teren și, cel mai probabil, nu știe cum. Războinici din Iran, Turcia și un anumit număr de proprii soldați din armata lui Assad au lucrat acolo.

Cred că atât conducerea Ucrainei, cât și armata ucraineană nu se așteaptă la o călătorie ușoară. Rezultatul este evident până la urmă, dar că nu cred că cineva poate spune acum cât va mai dura.

De fapt, există termene limită. Pentru Putin, termenul limită este 9 mai. Trebuie să facă ceva. Cel mai bun trofeu, un cadou pe care și-l poate face în „ziua victoriei” este Mariupol și Slaviansk. Dar să sperăm că nu.

news.obozrevatel.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *