Actualitate

SOCAR şi Vitol au convenit să transporte petrolul turkmen prin Oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan

 Compania internațională de comerț Vitol și compania petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan au convenit să transporte aproximativ 1 milion de tone de petrol turcmen pe an prin oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), relatează portalul Türkmenistan Altyn Asyr.

Potrivit publicației, companiile au semnat un acord corespunzător, a cărui implementare va începe la începutul lunii octombrie a acestui an.

Petrolul achiziționat din Turkmenistan a fost transportat anterior de cisterne prin râurile și porturile maritime ale Rusiei până la Novosibirsk, apoi de-a lungul conductei. Acum, volumul transportului de materii prime de către compania elvețian-olandeză Vitol pe această rută poate fi redus la jumătate, în valoare de 80 de tone pe lună.

SOCAR azer a declarat anterior că încearcă să crească aprovizionarea cu combustibil prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan prin atragerea unui număr mare de companii din Rusia și Turkmenistan.

Vitol este unul dintre liderii mondiali în comerțul cu hidrocarburi. Compania furnizează petrol turcmen în cantități pe care le achiziționează de la ENOC în EAU în baza contractelor pe durată determinată.

În prezent, petrolul este pompat prin conducta BTC din blocul de câmpuri Azeri-Chirag-Guneshli și condensat din câmpul Shah Deniz, precum și petrol din SOCAR. BTC efectuează, de asemenea, pomparea turmenilor (în conformitate cu contractul cu Dragon Oil), kazahului și petrolului rus.

Lungimea conductei BTC este de 1.768 km, dintre care 443 km în Azerbaidjan, 249 km în Georgia și 1.076 km în Turcia. Capacitatea de producție a conductei depășește 50 de milioane de tone de petrol pe an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *