Societatea Civilă din Parteneriatul Estic: Moldova se află pe ultima poziţie în procesul de integrare europeană
Potrivit unei rezoluţii comune, Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic este dezamăgită de modul în care instituţiile statului au implicat societatea civilă în dialogul pentru soluţionarea crizei politice şi promovarea agendei de reforme în Moldova. O asemenea abordare a procesului de guvernare compromite procesul de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Pe parcursul anului 2015, doar 21% din activităţile Planului de Acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere au fost complet realizate, indicator care plasează Moldova pe ultima poziţie în procesul de integrare europeană.
Forumul Societăţii Civile din Parteneriatul Estic atenţionează asupra faptului că nerealizarea obligaţiunilor Guvernului privind implementarea Acordului de Asociere cauzează scăderea încrederii populaţiei în Uniunea Europeană şi afectează negativ imaginea UE în Moldova. Instituţiile statului manifestă o atitudine iresponsabilă faţă de cooperarea cu societatea civilă, ceea ce dovedeşte lipsa unei voinţe reale de a implementa reformele şi recomandările venite din partea societăţii civile.
Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic este recunoscătoare pentru sprijinul oferit de UE în implementarea agendei de asociere, la fel şi pentru sprijinul politic şi economic pentru promovarea bunăstării şi a echităţii sociale a cetăţenilor Republicii Moldova şi a altor ţări din regiunea Parteneriatului Estic. Totodată, a 7-ea Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic din Kiev îndeamnă Uniunea Europeană să considere luarea unei poziţii mai stricte în raport cu reprezentanţii Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, solicitând indicatori de progres şi evidenţe clare în implementarea reformelor, în special pe domenii cum sunt lupta cu corupţia, depolitizarea instituţiilor de stat şi reducerea concentrării surselor mediatice.
Adunarea Generală invită UE să contribuie la implicarea societăţii civile în calitate de actor principal în implementarea Acordului de Asociere şi la sporirea suportului pentru promovarea imaginii UE în Republica Moldova şi combaterea dezinformării cetăţenilor despre Uniunea Europeană.
Sursa: IPN