Societatea civilă e nemulțumită de comisia ce urma să-l aleagă pe judecătorul Moldovei la CEDO
Exprimăm îngrijorarea în legătură cu nerespectarea cerinţelor standardelor internaţionale cu privire la procedura adoptării şi componenţa comisiei naţionale de selectare candidaţilor pe postul de judecător la CEDO. În societate persistă percepţia generală de neîncredere pentru componenţa comisiei.
Adoptarea Hotărârii „Cu privire la instituirea Comisiei pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la CEDO şi aprobarea Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea postului de judecător la CEDO” nu s-a conformat procedurii de transparenţă decizională, proiectul Regulamentului şi componenţa comisiei naţionale nu a fost consultată.
Considerăm că; 1) componenţa comisiei trebuie mai bine echilibrată din perspectiva politică – număr echitabil şi reprezentativ al tuturor forţelor politice (inclusiv opoziţia), totodată ponderea politicului ar trebui să nesemnificativă în comparaţie cu reprezentanţii grupurilor profesionale, 2) componenţa comisiei trebuie să includă reprezentanţii celor mai importante instituţii de specialitate din domeniul Justiţiei, inclusiv Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Asociaţia Judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor şi cel puţin 2 organizaţii de drepturile omului de specialitate 3) este necesar de evitat includerea în comisie a subalternilor angajaţi pentru că va exista influenţa directă a conducătorului instituţiei, în comisie vor fi incluşi reprezentanţi care deţin experienţe, competenţe şi reputaţia adecvată exercitării funcţiei de membru a comisiei, 4) se vor evita membri cu incompatibilităţi sau conflicte de interese.
Recomandăm includerea reprezentanţilor Curţii Constituţionale, Institutului Naţional de Justiţie, Asociaţiei Judecătorilor, Comisiei juridice a Parlamentului (a fi desemnat), şi cel puţin a 2 organizaţii de drepturile omului de specialitate. Recomandăm excluderea Secretarului general al Guvernului şi angajaţilor Ministerului justiţiei, excluderea reprezentanţilor partidelor politice pentru evitarea suspiciunilor de abordare partinica a lucrărilor comisiei.
Informaţii suplimentare despre proiectul Hotărîrii de Guvern:
Proiectul Hotărârii a fost examinat în şedinţa Guvernului din 25.04.2012. Acesta a fost transmis Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) pe 24.04.2012. CNP nu a avut posibilitatea să examineze în prealabil documentul şi să vină cu propuneri. Guvernul a adoptat Regulamentul Comisiei, urmând ca să se revină asupra componenţei nominale a Comisiei în şedinţa următoare, pe motivul necesităţii asigurării echilibrului necesar în Comisie la propunerea Prim-ministrului.
Pe 02.05.2012 proiectul hotărârii a fost comunicat CNP aproximativ la ora 11.00, urmând a fi examinat la ora 13.00. Faţă de componenţa precedentă, componenţa Comisiei a fost suplimentată dor cu 2 deputaţi, reprezentanţi ai PL şi PD.
Pe 02.05.2012, la solicitarea organizaţiilor membre a CNP, la ora 12.30, Preşedintele CNP i-a prezentat Prim-ministrului adresare care conţinea constatarea faptului nerespectării transparenţei în adoptarea acestei hotărîri, precum şi propuneri privind echilibrarea componenţei Comisiei. În pofida faptului că Ministrul Justiţiei l-a asigurat pe Prim-ministru precum că la modificarea componenţei Comisiei s-au luat în considerare propunerile CNP, aceasta nu a avut loc.
Semnatarii:
Juriștii pentru Drepturile Omului
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului
Institutul pentru Drepturile Omului
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției
Centrul de Investigații Jurnalistice
Promo-Lex
Amnesty International Moldova
ADEPT
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!