Moldova

Societatea Ziariștilor din România condamnă atacul lui Năstase asupra deschide.md și a ziarului TIMPUL

Societatea Ziariștilor din România a reacționat la scrisoarea politicianului moldovean, calificând-o drept „un atac la adresa independenței presei și o formă de presiune menită să afecteze buna funcționare a celor două instituții mass-media”, anunță deschide.md

Astfel, Societatea Ziariștilor din România menționează într-un comunicat de presă că „a luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile președintelui Partidului Platforma Demnitate si Adevăr, domnul Andrei Năstase la adresa portalului de știri Deschide.md și a ziarului Timpul de dimineață”.

„Societatea Ziariștilor din România consideră aceste afirmații făcute de președintele PPDA în cadrul unei așa zise scrisori deschise ca fiind un atac la adresa independenței presei și o formă de presiune menită să afecteze buna funcționare a celor două instituții mass-media. Atragem atenția domnului Andrei Năstase ca astfel de acțiuni sunt străine spiritului democrației pe care domnia sa declară că il susține. Societatea Ziariștilor din România va sesiza Federația Internațională a Jurnaliștilor și alte instituții europene asupra acestor presiuni inacceptabile la care sunt supuși colegii noștri din Republica Moldova”, este precizat în comunicatul Societății Ziariștilor din România.

Azi dimineață, postul Jurnal TV scria în pagina sa electronică că „liderul PPDA, Andrei Năstase, a adresat o sesizare către ministrul Afacerilor Externe din România, Theodor Meleşcanu, şi către ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, în legătură cu prestaţia instituţiilor de presă din Republica Moldova finanţate de contribuabilii din România prin intermediul proiectelor desfăşurate de Ministerul Românilor de Pretutindeni”.

Astfel, Andrei Năstase a semnalat mai multe nereguli: „În contextul acaparării spaţiului nostru informaţional de către media din Federaţia Rusă, difuzate în Republica Moldova de către posturi de radio şi televiziune deţinute (sau apropiate) de Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon. Aceste posturi de radio şi televiziune intoxică consumatorii cu produse şovine, manipulatoare, propagandistice, de linşaj a opoziţiei antioligarhice şi autentic pro-europene”.

În aceste condiţii, liderul Platformei DA a solicitat iniţierea unei anchete: „Vă adresez solicitarea de a dispune o anchetă temeinică, nu doar financiară, asupra felului în care proiectele finanţate din banii contribuabililor români, desfăşurate de diferite instituţii în Republica Moldova, corespund intenţiilor şi dezideratelor asumate public de Bucureşti faţă de românii din afara graniţelor ţării”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *