Ultima oră

SONDAJ: Marea Unire și schimbarea regimului comunist, considerate de români cele mai importante evenimente istorice

De asemenea, Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare sunt personalităţile istorice cele mai apreciate de români, în timp ce Regina Maria conduce topul personalităţilor feminine cele mai importante din istoria românilor. Aceasta este concluzia unui sondaj INSCOP preluat de agenţie de presă a statului.

Astfel, 95,2% dintre respondenţi consideră că Mihai Viteazul este figura cea mai importantă din istoria românilor, urmată de Ştefan cel Mare, cu 94,9% şi de Mircea cel Bătrân şi Alexandru Ioan Cuza, după cum au răspuns 92,3% dintre români. Vlad Ţepeş a fost apreciat ca fiind un personaj important de 89,7% dintre cei intervievaţi, în timp ce Constantin Brâncoveanu încheie topul domnitorilor de seamă cu 78,9% dintre răspunsuri.

La capitolul regii României, Carol I este considerat cel mai important personaj istoric de 77,7% dintre respondenţi, fiind urmat de regele Ferdinand I, cu 72,3% dintre răspunsuri, iar la finalul topului se clasează Carol al II-lea, după cum au votat 66,3% dintre respondenţi.

Regina Maria conduce topul personalităţilor istorice feminine cu 71,1% dintre opţiunile exprimate. Ea este urmată de Ecaterina Teodoroiu, pe care 66,7% o indică drept personalitatea istorică feminină cea mai importantă din istoria României. Pe locul al treilea se află Regina Elisabeta (64,1%), urmată de Ana Ipătescu (47,2%). Elena Cuza şi Elena Lupescu sunt considerate de 45,2%, respectiv de 31,5% drept personajele feminine cele mai importante din istoria românilor.

Sondajul a fost realizat de Inscop Research, în perioada 10-17 septembrie, pe un eşantion de 1.050 persoane, având o marjă de eroare de plus/minus 3%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 70 de localităţi
 
Sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *