Istorie

Sorin Lavric, elogiu pentru Constantin Oprișan, victimă a Fenomenului Pitești

În cuvântul său, Lavric a spus că Oprișan este „tînărul de numele căruia se leagă trista faimă de a fi fost deținutul cel mai chinuit în cadrul Fenomenului Pitești”.

„Peste o săptămână, mai precis pe 16 martie, se va împlini un secol de la nașterea lui Constantin Oprișan, tânărul de numele căruia se leagă trista faimă de a fi fost deținutul cel mai chinuit în cadrul Fenomenului Pitești.

Torturile la care a fost supus sunt prea atroce ca să le pomenesc aici. Victimă predilectă a cruzimii lui Eugen Țurcanu, Oprișan a supraviețuit Piteștiului, spre a-și continua periplul carceral la Jilava, Gherla, Tîrgu Ocna, Văcărești.

La Jilava a fost zidit de viu în „Casimcă”, un coridor infernal supranumit „Corbia morții”, unde a stat în celulă cu Gheorghe Calciu și Marcel Petrișor. Bolnav de TBC, Oprișan și-a scuipat literalmente plămânii în pâlnia unei sticle. A murit pe 26 iulie 1958, la vârsta de 37 de ani.

A fost un student eminent la Facultatea de Filozofie din Cluj, de unde a fost de altfel arestat pe 15 mai 1948. În perioada interbelică a avut prilejul de a audia cursurile lui Heidegger la Universitatea din Freiburg. Cu el cultura română a pierdut un filosof și a câștigat un martir creștin.

Sunt onorat că-i pot pronunța numele sub cupola Senatului României”, a sunat declarația politică a senatorului Lavric.

Constantin „Costache” Oprișan a fost unul dintre studenții preferați ai lui Lucian Blaga sau D.D Roșca, scrie siteul piteștiprison.org.

Despre torturile inimaginabile la care a fost supus acest tânăr puteți citi aici.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *