Social

Soții Zmeu cresc 7 copii fără să stea la mila statului

Era o după-amiază însorită, dar cam rece. Am ajuns la casa „zmeilor” ghidați de localnici. Nu au poartă și nici gard – locuiesc la marginea localității, chiar peste drum de cimitirul satului. În ogradă nu-mi permitea să intru un cățel cu părul creț care lătra permanent. În spatele casei îl completa un alt dulău, pe care mai târziu am aflat că-l cheamă „Jack”, nume inspirat din filmele americane. În interior m-a poftit stăpânul casei, Ion Zmeu.

În drum spre ceilalți membri ai familiei, am aflat că bărbatul îi întreține pe toți de unul singur. Lucrează în construcții, iar aceste abilități l-au ajutat să-și ridice locuința fără cheltuieli suplimentare pentru meșteri. În 2005 au primit lotul. În 2006 au făcut fundamentul. În anul 2007 au construit temelia și de atunci casa se află într-un continuu șantier. Geamurile le-au împrumutat de la niște vecini, însă când vor avea posibilitate să-și cumpere propriile ferestre, cele vechi vor trebui întoarse proprietarilor.

Pe Angela Zmeu, împreună cu toți cei șapte copii, am întâlnit-o în cea mai îndepărtată cameră a casei. Fiica cea mai mare se numește Inga și are 17 ani, Cristina – 14, Paula – 13, Sabrina – 9, Dumitraș – 6, Igoraș – 2, iar cea mai mică este Severina și are doar câteva luni. Toți stăteau cuminți în fața televizorului, doar mezina ținea o gură. S-a liniștit după ce maică-sa i-a găsit biberonul. Tot atunci femeia a început să povestească istoria familiei sale. Totul a început cu un „da” în fața altarului, când ea și Igor aveau câte 20 de ani.  

Doar pe pâine cheltuiesc zilnic 30 de lei

Trăind într-o perioadă, când pentru multe familii doi copii deja sunt mulți, soții Zmeu spun că în cuplul lor este înțelegere și iubire, iar fetele și băieții cărora le-au dat viață sunt rodul dragostei lor. „Soțul nu mă obijduiește. Lucrează. Ne întreține pe toți. Muncește la stroikă (n.red.: construcții). Nu spun că face milioane, dar câștigă atât cât să avem cu ce îmbrăca copiii la școală și cu ce cumpăra o bucată de pâine pe masă”, povestește femeia. Ea are terminate doar studiile gimnaziale și nu a apucat să deprindă o meserie. Tatăl însă a învățat de șofer, iar o perioadă chiar a și profesat. „Pe timpul acela, bani cu șoferia nu făceai mulți și am început să lucrez în construcții. Am pornit de la cel mai simplu muncitor și acum le știu pe toate”, mă asigură bărbatul.

Igor spune că nu a fost niciodată în străinătate și nici nu planifică. Vrea să fie mereu în preajma soției și a copiilor, să-i vadă cum fac primii pași, cum rostesc primele cuvinte și în special cum cresc. „Nu fac mulți bani, dar mai economisim și ne ajunge pentru strictul necesar. Nu ne permitem să ne ducem să mâncăm în restaurante sau în alte localuri. Eu nu mă duc cu alți bărbați să beau bere în bar. Știu că am acasă copii care trebuie întreținuți. Noi doar pe pâine cheltuim în fiecare zi câte 30 de lei. În perioada de dezvoltare, copiii trebuie să mănânce bine ca să crească. Se alintă doar cei care sunt câte unul sau doi în familie, dar ai noștri se îndeamnă unul cu altul și mănâncă foarte bine. Cele mai mari cheltuieli merg pe produsele alimentare. De servicii comunale și alte nevoi, nici nu mai are rost să vorbesc. E scump totul”, constată tatăl copiilor în timp ce îi spune lui Igoraș că nu-i frumos să bage mâna în gură. Soția l-a completat: „îi ies dinții acum și îl dor gingiile – mititelul”.

„Nu ne place să umblăm cu mâna întinsă la cineva”

La întrebarea cum ajută statul familiile cu mulți copii, soții Zmeu au răspuns simultan: „practic cu nimic”. Ei beneficiază doar de indemnizația pentru nou-născuți, care este prevăzută pentru toți micuții din țară. „Statul a uitat de noi. Toți se plâng că în țară sunt puțini copii, dar atunci când aceștia se nasc, nimeni nu te bagă în seamă. Ce-i drept, nici noi nu am bătut la multe uși. Nu ne place să umblăm cu mâna întinsă la cineva. Mulți spun că dacă am făcut atâția copii trebuie să-i îngrijim singuri și să nu cerem ajutor de la stat. Am adus pe lume atâția cât ne-a dat Dumnezeu. Adevărata bogăție a omului nu sunt banii, dar iată-i, copilașii”, a punctat interlocutorul meu, arătând cu mâna spre copiii săi care stăteau rezemați de ușă și îl ascultau cu atenție.

Angela și Igor spun că cele mai mari greutăți le întâmpină atunci când trebuie să-și dea copiii la școală. Cheltuielile pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite școlare se ridică la peste zece mii de lei – asta cu condiția că strâng foarte mult cureaua. Ei menționează că îi ajută faptul că multe lucruri trec de la un copil la altul, dar la 1 septembrie încearcă totuși să le cumpere la toți câte ceva nou – ca să fie în rând cu ceilalți copii din clasă.

„Construim casa câte un pic – așa cum ne ține buzunarul”

Soții Zmeu s-au oferit să ne facă și o excursie prin locuință. Au două camere, salonul, bucătăria și baia. Într-o încăpere dorm părinții cu cei mici, iar în alta fetele cele mai mari. Peste tot sunt jucării de pluș. Chiar dacă baia și bucătăria nu sunt amenajate până la capăt, peste tot este ordine. „Construim casa câte un pic – așa cum ne ține buzunarul. Am pregătit mai întâi camerele ca să avem unde sta noi și copiii, dar încetișor sperăm să aranjăm totul în interior. Mai este mult de lucru și pe dinafară, dar nu avem bani să le facem pe toate odată”, mărturisește Igor.

Excursia a continuat prin toată gospodăria. Dumitraș, fratele cel mai mare a intrat în ocol, unde stăteau caprele, și a ieșit cu un ied în brațe. Îl cuprindea și îl săruta de parcă l-a văzut prima dată. Exemplul său l-a urmat și Igoraș, băiatul cel mic. S-a încleștat și el cu mâinile în blana unui alt ieduț, iar cât timp încerca să-l îmblânzească și să-l mângâie pe cap, animalul a zbughit-o din brațele lui și s-a apucat să tragă cu nesaț de țâța caprei. Lângă casă au și o mică grădină, unde deja au sădit în pământ ceapă, usturoi și alte lucruri necesare. Lângă drum iese în evidență și o seră mare, unde în două-trei săptămâni vor planta răsad de roșii și castraveți. Interlocutorii mei afirmă că „legumele și fructele crescute în grădina ta, sunt mult mai gustoase și mai sănătoase decât cele cumpărate de la piață”, plus mai poți economisi și ceva bani.

Fiica cea mare visează să devină bucătar

Anul trecut, Inga, fata cea mai mare a familiei Zmeu, a absolvit gimnaziul. Tânăra își dorea foarte mult să meargă la o școală profesională să deprindă meseria de bucătar, dar nu mai erau locuri disponibile, iar pentru ca să meargă la cursuri părinții trebuiau să scoată din buzunar circa zece mii de lei pentru zece luni. Aceste resurse ar fi însemnat că iarna familia putea rămâne fără bani și prin urmare toți au ajuns la concluzia ca ea să mai aștepte un an și să-și încerce din nou norocul la admitere în 2017. Între timp Inga s-a angajat la o cafenea din Chișinău și va lucra în calitate de ajutor de bucătar.

„De mică iubesc să gătesc. Mereu o vedeam pe mama la bucătărie și umblam din urma ei. Îmi place să experimentez și cred că dacă voi fi bucătar, voi avea această posibilitate. Chiar dacă acum o să-mi fac experiență, oricum vreau să merg la studii și să obțin un document care să confirme că am cunoștințe în acest domeniu”, susține cu încredere Inga în timp ce o legăna în brațe pe mezina Severina.

Ceilalți frați și surori încă nu s-au hotărât ce vor să devină pe viitor. Cert este faptul că părinții își doresc și spun că vor depune tot efortul ca odraslele lor să reușească în viață mai mult decât ei. Se arată convinși că indiferent cât de multe greutăți vor întâmpina, mereu îi vor îndemna să-și capete o meserie.

În privința lărgirii familiei, până la opt, nouă sau chiar zece copii, Igor și Angela spun că încă nu s-au gândit, dar nu este exclus. Ei se conduc după principiul că „fiecare copil este o bucurie și nu o problemă sau o nouă bătaie de cap”. „Unde încap nouă la masă, vor încăpea și 10-11 sau cât a da Dumnezeu. Dacă va fi nevoie vom schimba și masa de la bucătărie cu una mai mare, ca să le fie comod la toți”, a conchis amuzată stăpâna casei.

Familie cu mulți copii – concept nedefinit

O analiză efectuată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” arată că în Republica Moldova există puține măsuri care sunt dedicate în mod special familiilor cu mai mulți copii. Specialiștii au ajuns la concluzia că nu este clar definită noțiunea de „familie numeroasă” – și anume începând cu câți copii este necesar de oferit susținere suplimentară. În același timp, datele statistice indică faptul că cele mai înalte rate ale sărăciei sunt înregistrate în gospodăriile cu trei și mai mulți copii.

În cercetare sunt totuși prezentate câteva beneficii pentru cei care au mai mulți copii. Mamele – eroine, care au născut mai mult de patru copii, primesc polița medicală pe viață absolut gratuit. Totodată, în statul nostru familiile numeroase au prioritate la oferirea unui bilet gratuit de odihnă în taberele de vară pentru copii de vârsta 7-18 ani.

La acest capitol situația este mult mai bună în țările europene. În România, spre exemplu, anul curent, Parlamentul a aprobat Legea pentru Mamele – Eroine. Aceasta prevede că femeile care au născut cel puţin trei copii vor primi din partea statului un suport financiar lunar pentru toată viaţa, iar cele care au cinci copii, primesc în plus şi medalia de „mamă-eroină”. Proiectul prevede că pentru mamele care au trei copii se acordă indemnizaţie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au patru copii se acordă 40% din salariul mediu net, iar pentru mamele care au cinci copii sau mai mulți – 50%. În document este specificat faptul că acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiţionată de obţinerea unui alt venit şi nu se impozitează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *